Friss álláspiaci felmérés

2024.03.03. 13:00

Átlagosan 3-4 hónap és 7 beadott pályázat, mire új állást talál az ember

Minimálisan csökkent az aktív álláskeresők aránya egy év alatt a hazai munkaerőpiacon, minden második dolgozó elégedett jelenlegi helyével, vagy legalábbis nem gondolkodik a váltáson – olvasható a legnagyobb hazai álláskereső portál, a Profession.hu legfrissebb felmérésében.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Az idei év első negyedévében végzett kutatásából kiderült, hogy a 18-65 éves magyar lakosság 36 százaléka passzívan, 12 százaléka pedig aktívan keresi új állását. A munkavállalók közel fele elégedett jelenlegi állásával és nem gondolkodik a váltáson, közel egyharmaduk azonban megfontolná azt egy jó ajánlat miatt. Aktuális munkaviszonya mellett mindössze 5 százalék keresi tudatosan új állását. A munkanélküliek között azonos méretű azok száma, akik aktívan keresnek, és azoké, akik csak nyitottak egy jó lehetőségre, ugyanakkor 11 százalékuk nem keres állást jelenleg.

A munkahelyváltás hosszú folyamat: átlagosan 11-12 hónap, amíg egy munkahelyváltás körvonalazódik az emberben. Az új pozíció megtalálása manapság átlagosan még egyszer ennyi időt vesz igénybe, ezért is fontos időben elkezdeni az információgyűjtést, a lehetőségek feltárását. Az állásportál kutatása rámutatott, hogy az álláskeresők 56 százalékának már megszűnt a munkaviszonya, amikor elkezdett új lehetőség után kutatni és csak 16 százalék azoknak az aránya, akiknek még volt állása, amikor elkezdtek körbenézni.

A portál piackutatási és üzletfejlesztési szakértője szerint a munkakeresés rendszeres idő- és energiabefektetést igényel. A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a passzív álláskereső – aki jelenlegi munkája mellett ugyan nem keres, de nyitott az ajánlatokra – maximum hetente pár órát szán a lehetőségek böngészésére, addig, akinek már nincs állása, vagy már nagyon szeretne eljönni a munkahelyéről, azok napi több órát is álláskereséssel töltenek. „A munkahelyváltásból a dolgozó profitálhat, de időt és energiát kell rászánnia. Tanácsos minél előbb elkezdeni a keresést, hogy mire megszűnik az aktuális munkaviszony, már biztos legyen az új állás. A hosszú felvételi folyamat, próbafeladatok elvégzése és mindezek között a várakozási idő megterhelő lehet, ezért nagyon fontos a felkészülés, a saját elvárások és a munkaerőpiaci lehetőségek előzetes feltérképezése, az alapos önismeret, a kitartás és a türelem” – tette hozzá a portál HR igazgatója. 

Az elmúlt időszakban a dolgozóknak átlagosan 3-4 hónapra volt szükségük az álláskeresés első lépésétől számítva a munka megkezdéséig. Ez az időtartam az előző év azonos időszakához képest bő egy hónappal nőtt, de alulmarad a 2022 harmadik negyedévében mérthez képest, amikor átlagosan fél év volt az új állás betöltéséig eltelt idő. Ami pedig a próbálkozások számát illeti, a kutatásból kiderül, hogy minden második álláskereső átlagosan havi 3 hirdetésre jelentkezik és átlagosan 7 állást pályáznak meg, mire megtalálják a megfelelőt. A jelentkezők közel harmada egyáltalán nem kapott visszajelzést egyik cégtől sem, ahova beadta a pályázatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában