Új irányokba vihet

2024.03.12. 17:00

Állásbörzét rendeztek az Óbudai Egyetemen, Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR Idén tartotta az Óbudai Egyetem a 32. állásbörzéjét. A székesfehérvári K épület két szintjén is cégek mutatkoztak be az egyetemista fiataloknak, bízva abban, hogy valamelyik megtetszik az egyetemistáknak. Az állásbörze hasznos, hiszen nem ritkán új irányokba viheti a hallgatókat és azok karrierjét, életét.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Március 12-én, délelőtt nyitotta meg az idei állásbörzét Mezei Miklós, a Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az esemény a K épület alsó szintjén kezdődött.

–Nagyon bízom abban, hogy összejön a klasszikus kereslet-kínálat az állásbörzén. Büszkék lehetünk arra a kapcsolatra, ami az elmúlt években kialakult a város és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, illetve az itt működött cégek, vállalatok között, és láthatjuk, hogy milyen ütemben, milyen gyorsan fejlődik a város ipara–mondta Mészáros Attila alpolgármester.

– Ez egy különleges lehetőség, hogy egy helyen, koncentráltan meg lehet nézni, hogy milyen munkára van piaci kínálat, hova lehetne elmenni dolgozni, gyakorlatot végezni és hogy milyenek is ezek a mai fiatalok? A Z generáció, amely itt van most az egyetemen, egészen más, hiszen szembesültünk azzal, hogy mennyire másképp kell őket tanítani, mint mondjuk a korábbi generációkat, mennyire más módszerekkel lehet elérni velük eredményeket. Ugyanígy van a munkaerőpiacon is és azt olvastam, hogy jövőre, vagyis 2025-ben ez a generáció, vagyis a digitális bennszülöttek teszik majd ki a dolgozók 25 százalékát, miközben mi már várjuk az alfákat az egyetemen–mondta Pogátsnik Mónika, az intézmény oktatási dékán helyettese.

 

–Kiváló lehetőségnek gondolom ezt a rendezvényt, hiszen Fehérváron rengeteg cég van és rengeteg diplomás végez az Óbudai Egyetemen. Legutóbb, ha jól tudom, csak itt 136 mérnök végzett és a börze egy kiválóhely, mert akinek nincs állása, vagy gyakorlati helye, és szeretne magának, azok itt, akár órák közötti szünetben is meg tudják nézni, milyen lehetőségeik vannak–mondta Németh Bálint hallgató.

Azt is megkérdeztük az egyetemista fiataltól, hogy egy ilyen állásbörze mennyire módosíthatja a pályáját egy egyetemistának?

–Abszolút benne van a pakliban, én magam is így jártam. Nem tudtam pontosan, hogy milyen ágazat érdekelne és szerencsére cégen belül tudtam váltani. A börzén megtudhatjuk, hogy milyen szakirányok, szakosodások vannak, illetve hogy melyek azok a fejlődő szakterületek, amelyeken érdemes továbbtanulni–mondta Németh Bálint, aki gépészmérnökire jelentkezett, de informatikus volt a középiskolában, otthon van a CNC szakterületen és most olyan folyamatmérnöknek tanul, aki a robotikával ismerkedik az egyetemen.

A teljesség igénye nélkül olyan jelentős fehérvári nagy vállalatok mutatkoztak be egy-egy standdal a két szinten, mint a Videoton, a Denso, az Emerson vagy például a Grundfos és a MÁV-Volán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában