„Istennel a hazáért és a szabadságért!"

2024.03.27. 19:27

A fejedelem születésnapjára emlékeztek (galéria)

Szerda délután ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek a 348 évvel ezelőtt született II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléke előtt Székesfehérváron.

Kecskés Zoltán

Megemlékezés a Rákóczi-emlékműnél, 348 éve született II. Rákóczi Ferenc

Fotó: Fehér Gábor

A 2022 őszén felavatott Rákóczi-emlékműnél szép számmal jelentek meg fehérváriak, köztük a város, valamint a szobrot állíttató civil szervezetek és az iskola képviselői is. Az esemény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóinak színvonalas ünnepi műsorával folytatódott, amelyben méltó módon emlékeztek meg a Rákóczi-szabadságharc vezetőjéről, akinek latin nyelvű jelmondata  – amely Nagy Benedek szobrászművész alkotásán is olvasható – mára szállóigévé vált: „Cum Deo pro patria et libertate!” – azaz, „Istennel a hazáért és a szabadságért!"

Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket és emlékezett meg a fejedelem életútjáról
Fotó: Fehér Gábor

A jelenlévőket a város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte, aki gondolataiban szólt a fejedelem életútjáról, hazaszeretetéről és magáról a Rákóczi-emlékműről is, amely egy széleskörű összefogás eredményeként méltó emléket állít II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek Székesfehérváron.

Az ünnepség  végén felcsendült a Rákóczi-induló is, miközben koszorút helyezett el a fehérvári önkormányzat, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviselői.

A város, valamint a szobrot állíttató civil szervezetek és az iskola képviselői is jelen voltak
Fotó: Fehér Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában