A feldolgozáshoz sok esetben segítségre van szükség

2024.02.22. 12:30

Van kiút az áldozati létből! - Február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja

Február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja. A nap, amikor a figyelem az áldozatokra és az áldozatsegítésre irányul.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap 1993 óta Magyarországon is a bűncselekmények áldozatainak napja. Ilyenkor a hatóságok még inkább felhívják a figyelmet az áldozatok segítésének fontosságára. Áldozatnak nemcsak a bűncselekmény vagy a szabálysértés természetes személy sértettjei minősülnek, hanem azok is, akik ennek közvetlen következményeként hátrányt, testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedtek.

Az elszenvedettek feldolgozásához sok esetben segítségre van szükség. Ebben az áldozatsegítő szolgálatok, valamint az áldozatsegítő központok nyújthatnak támogatást. De nem csak érzelmi támaszt biztosítanak, hanem felvilágosítást adnak a jogokról, kötelezettségekről és jogi segítséget is szolgáltatnak.

Az áldozatsegítő központok az ország 16 városában érhetők el személyesen, de segítséget a nap 24 órájában kérhetnek mindazok, akiknek szükségük van rá a 06 80 225 225 telefonszámon – tájékoztat az ÖKK.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában