Jöhet az áradás

2024.02.15. 15:30

Többszáz méteren tisztították meg az árkot a település védelmében Bakonycsernyén

A nagyközség területét keresztülszelő patakok bizonyos időszakokban, illetve a már szinte megszokott nagy felhőszakadások idején kilépnek medrükből, elsodorva mindent, ami az útjába kerül. Hogy ezt elkerüljék, több jelentős fejlesztés mellett az árokrendszer tisztítását is napirenden tartják.

Palocsai Jenő

Fotó: Önkormányzat

Nemrégiben mindennaposak voltak azok a híradások, hogy Bakonycsernyén árvíz van. Hol az alsó utcák kertjét árasztotta el a Súr felől érkező patak egy nyári zápor utáni órákban, hol a szomszéd megyébe vezető út alatti áteresz bizonyult kicsinek. így nem ritkán homokzsákokból épített torlaszok védték a családi házak kapuját, udvarát, alsóbb szintjeit.

Fotó: Önkormányzat

Azóta jelentős fejlesztések történtek a nagyközségben, sőt egy záportározó is készült, és már az átmenő út alatti keresztmetszet is megfelelőbb, de a védekezés továbbra is a csernyei ember mindennapjainak része.

–Alapesetben szinte az összes ingatlan előtt húzódó levezető árkot megcsináltuk. Ahol elkészült a vízelvezető, ott, a rendeletünk szerint, a lakosok, az ingatlantulajdonosok feladata, hogy azokat takarítsák. Azok az árkok, melyekbe most az önkormányzat állt bele és gépi erővel megtisztította, olyan kiemelt helyeken vannak, mint például a záportározó levezető árka, ami eljuttatja a csapadékot a befogadóig. Mint ismeretes, a Petőfi utca fölött alakítottuk ki a záportározót, ami meg is fogja az iszapot, de víz megy tovább ezen az árkon egészen a befogadóig, amely a Gaja nálunk–mondta lapunk kérdésére Turi Balázs polgármester.

Fotó: Önkormányzat

Mint megtudtuk, ezt a munkát 3-4 évente szokták elvégezni, ám most annyira elburjánzott a növényzet a partokon, hogy csak géppel lehetett rendezni a mintegy 300 méter hosszúságú felszíni vízelvezetőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában