Fontos mérföldkő

2024.02.23. 17:30

Több évtizedes adósságot törlesztett Adony önkormányzata – megnyílt a város új mini bölcsődéje

Új, modern, korszerű intézménnyel gazdagodott Adony: megnyílt a város bölcsődéje, mely már most telt házhoz közeli gyermeklétszámmal működik. A fejlesztéssel újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a város, törlesztve egy több évtizedes tartozást.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Hóvirág Óvoda és Mini Bölcsőde ünnepélyes átadójára gyűltek össze a helyiek és meghívott vendégek pénteken. A mini bölcsőde megnyitása rendkívül fontos fejlesztés a város életében.

– Adony önkormányzata egy 30 éves adósságot rendezett le – kezdte beszédét Ronyecz Péter polgármester, aki felidézte: három évtizede annak, hogy Adonyban megszűnt a bölcsőde. – Az akkori jegyzőkönyvek szerint Fejér megyében a nagyközségek közül 1994-ben már csak Adonyban működött bölcsődei intézmény. Az akkori támogatások nem fedezték a bölcsőde működését, az utolsó időszakban már csak kettő bölcsődés gyermek volt. Azt gondolom, súlyos döntést kellett meghozniuk a képviselőknek. Két fontos dolog volt, ami a képviselő-testületet felzaklatta akkoriban: az intézmény dolgozóinak jövőbeni sorsa és az épület hasznosítása. Mára elmondhatjuk, hogy mindkét feladatot sikerült megoldani.

Az egykori bölcsőde – ami a mostani, Rákóczi úti intézmény kertszomszédja – napjainkban gondozóháznak ad otthont. Az épület, ami egykor a legfiatalabbakról gondoskodott, most a legidősebbeknek nyújt segítséget.

Az új bölcsődeépület létrehozását pályázati forrásból és kiegészítő támogatásból fedezte a város önkormányzata.

– 397 millió forint támogatást kapott az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Ehhez a megyei közgyűlés további 27 millió forintot biztosított, így 424 millió forintos forrásból tudott ez az épület megújulni. A kivitelezés során fontos volt azon túl, hogy egy impozáns épület jöjjön létre, az is, hogy a mai rezsihelyzetben, a mai energiahelyzetben olyan korszerű fűtés-, hűtés- és világításrendszer legyen az új épületben, ami a fenntarthatóságot erősíti – fogalmazott beszédében Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki kiemelte: a beruházással öt új munkahely jött lére.

– Minden számnál, minden mutatónál többet jelent számunkra az, hogy az adonyi gyermekek és azok a pedagógusok, akik velük foglalkoznak, 21. századi körülmények közé kerülhetnek. Itt végezhetik a bölcsődei pedagógusok, a háttérszakemberek és minden itt dolgozó azt a felelősségteljes munkát, ami nem másról szól, mint a gyermekeink oktatásáról, neveléséről, szellemi, lelki táplálásáról – tette hozzá Molnár Krisztián, s elárulta: a város következő nagy fejlesztése a Sarlós Boldogasszony Plébániatemplomot érinti, melynek felújítása nagyságrendileg 200 millió forintból valósulhat meg, ami szintén fontos, régi restancia a településen.

A térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos kiemelte, a bölcsődére nagy szükség volt ahhoz, hogy a településen élő családok boldogulni tudjanak, és az adonyi gyerekek 21. századhoz méltó körülmények között, minőségi környezetben és biztonságban nevelkedhessenek.

– Ezt ismerte fel Magyarország kormánya, amikor a Családvédelmi Akcióterv keretében bölcsődefejlesztési programot indított. A családbarát intézkedések részeként szeretne a kormány a munka és a család közötti egyensúly megtalálásában segíteni a szülőknek, az a szándéka, hogy mindenki, aki szeretné, biztonságban el tudja helyezni bölcsődében a gyermekét, hogy visszatérhessen a munka világába – magyarázta a képviselő.

Az ünnepélyes átadót a helyi óvodások műsora színesítette. Az új épületet már birtokba is vették a település legfiatalabbjai, akik számára minden adott ahhoz, hogy biztonságos, szeretettel teli bölcsődei környezetben töltsék a mindennapokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában