A magyarrá lett főherceg álomkertet teremtett

2024.02.13. 12:58

Szabadtéri tárlat József nádorról az alcsúti parkban

A budai várbeli kiállítás képeit hozzák el az alapító József nádor kastélykertjébe február 16-án, a portikusz előtti tisztásra. A legmagyarabb Habsburgnak tartott főherceg jó emlékét tartja a magyarság, helyben különösen.

Zsohár Melinda

Habsburg Mihály és felesége mellett Lévai Anikó és Fodor Gergely, a Várkapitányság vezetője az őszi kiállításon

Forrás: Várkapitányság

A Habsburg név miatt sok ellentmondás övezi a magyar történelemből kitörölhetetlen család emlékét, megítélésüket az államszocializmus is igyekezett teljes negatív tartományba fordítani. A magyarságért tenni igyekvő, az Alcsúton kastélyt építő, kertet teremtő, s Budán és Pesten, valamint országszerte örök értékeket létrehozó József nádor és leszármazottai azonban múlhatatlan érdemeket szereztek a hazának. Tavaly a Legmagyarabb Habsburg, József nádor nyomában címmel kiállítás nyílt a Várban, amelynek nagy méretű tárlóit, azaz boxait Lévai Anikó kezdeményezésére Alcsútra hozzák el a hétvégén. Az alcsúti arborétumban addigra teljes pompájukban nyílnak a hóvirágok, a látogatók a természet szépségei mellett megtekinthetik a derék Habsburg vonatkozó históriájának igényes képösszeállítását is. Tíz kivilágítható tablót állítanak fel a füves tisztáson, amelyeket a Várkapitányság bocsátott rendelkezésre. A kiállítást február 16-án, pénteken délelőtt 11 órakor nyitja meg Tóth Erika polgármester.

Keindl Zoltánné, az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola igazgatója és Tóth Erika polgármester a várbeli kiállításon
Forrás: Várkapitányság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában