Magyar Honvédség

2024.02.02. 15:30

Pénteken búcsúztatták a Szarajevóba induló katonákat (galéria)

A székesfehérvári Alba Regia laktanyában tartották az EUFOR Kontingens 28. váltásának kibocsátó ünnepségét. A közel kétszáz fős, hamarosan Szarajevóban szolgálatot teljesítő állomány gerincét az 51-es fehérvári alakulat adja és a felkészítés egy része is itt folyt.

Borsányi Bea

A katonákat Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója köszöntötte

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A külszolgálatra kiképzett katonák tavaly szeptemberben kezdték meg a felkészülést. A kontingens hat ütemben utazik ki Bosznia-Hercegovinába, az első csapat már a helyszínen van. A 195 fős kontingens jövő év március 15-ig teljesít feladatot Szarajevóban. A kiutazókat 25 katonai szervezetből válogatták ki, közöttük a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó és Vezetésbiztosító Dandár, amely ebben a váltásban a csapat gerincét adja.

A kibocsátó ünnepségen Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója szólt a honvédekhez. Beszédében kiemelte, Magyarország továbbra is elkötelezett a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzésében, aminek kulcsfontosságú eleme Bosznia-Hercegovina békéje és stabilitása. Arra is emlékeztetett, hogy a magyar katonák a boszniai háború befejezése óta részt vesznek a békefenntartó műveletekben. Külön kiemelte, hogy január 31-én Sticz László vezérőrnagy egy évre átvette az Európai Unió boszniai-hercegovinai békefenntartó missziója ALTHEA műveletének hadszíntéri parancsnokságát, ami katonadiplomáciai sikernek tekinthető, egyben bizonysága a magyar katonák kiváló felkészültéségének és elkötelezettségének, melyet nemzetközi szinten is elismernek. Mindez különösen fontos Magyarország EU-s tagságának 20., NATO tagságának 25. évfordulóján, tette hozzá.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában