Programajánló

2024.02.22. 10:10

Népdaléneklési és népzenei döntő Fehérváron – Perkáta: IV. Károly király és Habsburg Ottó élete és emlékezete – Busójárás Kőszárhegyen

V. Varga József

Busójárás Kőszárhegyen, kiszebábégetéssel

Fotó: Mohácsi Busók

Február 22. (csütörtök)

   Baracs, 18 óra: Sebestyén Elemér: Segítség, megnősültem! Pindroch Csaba színművész egyszemélyes komédiája a faluház színháztermében. Rendező: Radnai Márk. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Déryné Program.

   Bicske, 15 óra: Ruhatörténet. Hagyományos és kortárs, divat örök körforgásban. Kiállítás-megnyitó a Fiatalok Házában. Köszöntőt mond Bálint Istvánné polgármester. Közreműködnek a Mayer Néptáncműhely növendékei. Megtekinthető március 20-áig.

   Ercsi, 17 óra: Artista Cirkusz az Eötvös József Művelődési Házban.

   Rácalmás, 17–20 óra: Gyermekmulatság a Barina Táncegyüttes gyermekcsoportja és a Gyerekszínjátszókör szervezésében a művelődési ház és könyvtárban. A színjátszókör előadása. Néprajzi előadás. Táncház. Kiszebáb készítése a Rácalmási Festők Baráti Köre tagjaival. Fánkverseny. Jelmezverseny. Álarcosbál. (A rendezvény batyus jellegű.)

   Székesfehérvár, 14 óra: A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntője az Öreghegyi Közösségi Házban (általános tantervű iskolák és zenei művészeti tantervű iskolák alsó évfolyamos diákjai). A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezvénye, a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma támogatásával.

   Székesfehérvár, 19.30 óra: MuseumQuiz 3–5 fős csapatoknak a Museum Caféban (Megyeház utca 17.). A játék tematikája a birodalmak irányába fordul, a téma kapcsolódik a Szent István Király Múzeum egyik kiállításához. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött ([email protected]). A helyszínen is lehet regisztrálni a szabad helyek függvényében.

   Február 23. (péntek)

   Baracs, 17 óra: Könyvbemutató a könyvtárban. Horváth Zsolt, írói nevén Orak Milsen második novellás kötetéről (Távoli tájakon) és legújabb regényéről (A fák őrzője I. Az üveggömb útja) Ujvári Csilla, a kiadványok lektora beszélget a szerzővel.

   Gárdony, 18 óra: „Lehoznám néked a csillagokat…” Rezsnyák Róbert operaénekes (bariton) és a Gramofon Band előadása a Nemzedékek Házában. Anekdoták, életképek az Arizóna mulató történetéből. 

   Kápolnásnyék, 10–18 óra: Szabadulószoba a Halász-kastélyban. Nyitvatartás: péntek, szombat, vasárnap. Telefon nyitvatartási időben: 06-21-292-0471. E-mail cím: [email protected]

  Kápolnásnyék, 19 óra: Badár Sándor Karinthy-gyűrűs humorista önálló estje a Halász Gedeon Eseményközpontban. (Csajághy Laura Színpad – Csajághy Téli Pavilon.) 

   Martonvásár, 10–16 óra: A téli nyitvatartás szerint nyitva az Agroverzum, a Beethoven Emlékmúzeum és a Brunszvik-kastély kastélyparkja.

   Martonvásár, 17 óra: Mesedélután a könyvtárban. Meseolvasó Károly Balázs műszaki igazgató (Martonvásár Közszolgáltatója Nonprofit Kft.).

   Martonvásár, 18 óra: Miért szép? Martonvásári Versklub Simándi Péter vezetésével a városi könyvtárban. 

   Pákozd, 10–16 óra: A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely március 14-éig péntekenként, szombatonként és vasárnaponként tart nyitva. Csoportokat kizárólag bejelentés alapján tudnak fogadni (bejelentkezés minimum 5 munkanappal korábban).

   Perkáta, 17 órától: Atyai örökség, közös felelősség. IV. Károly király és Habsburg Ottó élete és emlékezete. Helyszín: Győry-kastély. 17 óra: Köszöntők – Lászlóné Szabó Edit könyvtárvezető, Perkátai Általános Művelődési Központ és Prőhle Gergely igazgató, Habsburg Ottó Alapítvány. 17.15 óra: Gróf Hunyady József köszöntője, emlékező szavai. 17.25 óra: Helytörténeti előadás – Bogó Anikó igazgató, Perkátai ÁMK. 17.40 óra: Történelmi előadás: A Hunyady család és Habsburg Ottó – Fejérdy Gergely tudományos igazgatóhelyettes, Habsburg Ottó Alapítvány. 18 óra: A Kankalin Néptánccsoport műsora. A kiállítás megnyitása.

   Pusztaszabolcs, 17 óra: Olvassunk fel együtt a kisebbeknek! Helyszín a városi könyvtár. Várják a gyerekeket, a szülőket, a nagyszülőket! E havi könyv – Nógrádi Gábor: Segítség, értem a kutyámat!  

   Sárbogárd, 18 óra: A jövő sem a régi! Felméri Péter önálló estje a József Attila Művelődési Központban. Műsorvezető: Said Dániel.

   Székesfehérvár, 14 óra: A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntője az Öreghegyi Közösségi Házban (általános tantervű iskolák és zenei művészeti tantervű iskolák felső évfolyamos és középiskolás diákjai). A zsűri tagjai: Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus, hangszerkészítő; Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus, Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus.

   Székesfehérvár, 17 óra: Magony Imre: Tartozzunk ünnepelni – Az Aranybulla székesfehérvári emlékezete. Könyvbemutató a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Beszélgetés a szerzővel és a kötetet kiadó Aranybulla Könyvtár Alapítvány vezetőjével, Csiszárné Mahler Mónikával.

   Székesfehérvár, 18 óra: Okuláré Projekt. Köz. Kortárs felolvasó-színházi est az Igézőben. (Fiatal Drámaírók Háza.) 

   Székesfehérvár, 18.30 óra: Filo-Café. A párbeszéd művészete. A lelkiismeret. Kairosz Kultúrműhely (Várkörút 21., 2. emelet). Új Akropolisz – Filozófia. Kultúra. Önkéntesség. Hogyan ragadhatnánk meg a lelkiismeret fogalmát, a léleknek ezt a rejtélyes jelenségét, amit még a pszichológia tudománya sem képes teljes pontossággal, kimerítően megmagyarázni? „A lelkiismeret fehér ruhába van öltöztetve. Azért nyugtalanítja a sár… Az a belső hang, amely az embert jóra inti, a lélek hangja. Az a hang, amely a rosszra szólítja, a test hangja. A lélek hangja pedig az Isten hangja… A bűn és az erkölcs küzd bennünk, egy állat viaskodik bennünk egy angyallal.” (Az idézetek Gárdonyi Géza: Földre néző szem, Égre néző lélek című művéből származnak.) Előadó: Károlyi Györgyné.

Kislángon immár a 13. kolbásztöltő fesztivált jegyzik szombaton
Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

   Február 24. (szombat)

   Adony, 19 óra: Az Adonyi Evezős Vízisport Egyesület batyubálja a művelődési házban. Zene: Lédeczi Szilveszter és a Kézművesek.

   Bicske, 17 óra: Fáklyás menet a békéért! Találkozás a Korona étterem Pizzafaló pizzéria előtt. József utca–Kossuth utca kereszteződése, Nagy-Magyarország emlékkő. Beszédet mond Bálint Istvánné polgármester. Közreműködnek a Megarox együttes énekesei (Kaposvár) és a Mayer Néptáncműhely növendékei. Béke: Óbarok – Bicske – Szárliget.

   Bicske, 17 óra: Eladó a férjem!? A Pódium Színház zenés vígjátéka a Petőfi Művelődési Központban. 

   Bodajk, 13.30 órától: Pogácsaverseny és borverseny a művelődési ház és könyvtárban. 13.30 óra: A minták leadása. 14 óra: A pogácsák és a borok zsűrizése. 15 óra: Színpadi műsorok. 17 óra: Eredményhirdetés. Fellép: Topa Regina Csilla, Szenior Örömtánc Klub, 3Falu Táncműhely, Rozmaring Nyugdíjas Tánccsoport. A jó hangulatról a Bernáth Trió gondoskodik.   

   Fehérvárcsurgó, 17 óra: Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész felolvasóestje Kárász András Péter csellóművész csellójátékával a Károlyi-kastély díszkönyvtárában. (Károlyi József Alapítvány.)

   Kápolnásnyék, 15 óra: Fülemüle kastélykoncert-sorozat gyerekeknek a Halász-kastélyban. Fülelj, énekelj, játssz, próbáld ki a legkülönbözőbb hangszereket remek művészek iránymutatásával és társaságában! A délutánok házigazdája: Bartek Zsolt klarinétművész. 

   Kisláng, 8 órától: XIII. Kislángi Kolbásztöltő Fesztivál. Helyszín: a faluház udvara. 8 óra: A csapatok érkezése, disznóvágás. 10 órától: Kolbásztöltő verseny. 13 óra: A kolbászminták leadása. Ebédidőben Domokos Laci színművész kemencében készített disznótoros ételeinek kóstolója. A zsűrizést R. Kárpáti Péter színművész, rendező vezeti. 14 óra: Eredményhirdetés. 15 óra: Foky műsora. Büfé, utcai vásár. Zenél: Horváth Gellért és Juhász József. 

   Kőszárhegy, 14 óra: Busójárás a faluban. Helyszín: a művelődési ház. Közös fénykép a Mohácsi Busókkal, jelmezes felvonulás, jelmezverseny díjakkal, télűző kiszebábégetés, zene és tánc, játszóház, kosaras hinta, a büfében meleg tea.

   Martonvásár, 7–12 óra: Termelői piac. 10–11 óra: Piac+Program. Bűvész show. (BBK, Piactér.)

   Martonvásár, 11.30 és 14 óra: Amit a kukoricáról tudni érdemes. Hétvégi laborfoglalkozások az Agroverzumban. (Vasárnap is.) 

   Mór, 18 óra: Illúziók testközelből. Kiss V. Balázs bűvész estje az Erzsébet téri Művelődési Házban.

   Nagyvenyim, 10–13 óra: Kreatív tavaszi játszóház a közösségi házban. Várják az alkotni vágyó gyerekeket és szüleiket! (Búgócsiga Családi Bölcsőde, Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár.)

   Pusztaszabolcs 10 óra: Lúdas Matyi – a Sárkör Színtársulat előadása a művelődési ház és könyvtárban. Rendezte: Kozáry Ferenc színművész, rendező. Pajtaszínház Program. 

   Pusztaszabolcs, 14–16 óra: Rákellenes nap a Napraforgó Klub szervezésében (művelődési ház).

   Sárbogárd, 20 órától: Rockkoncert a József Attila Művelődési Központban. 20 óra: Kapunyitás. 21 órától: a Harlot zenekar, majd a Periféria zenekar koncertje. 

  Szabadbattyán, 10 órától: Télbúcsúztató kolbásztöltő verseny a művelődési ház udvarán, a rendezvénysátorban. 10 óra: Megnyitó. 11 óra: Pálinkák versenye. 13 óra: Eredményhirdetés. 16 óra: A rendezvény zárása. Zenész, hangulatfelelős: Őrsi Péter. (Fánk- és kolbászkóstolás.)

   Székesfehérvár, 10 órától: Mese és játék a VMK Budai úti Tagkönyvtárában. 10 óra: Mese-vár, mesedélelőtt. Medve-mesék. Mesés könyvajánló foglalkozás óvodások és kisiskolások számára. 12 óra: Játék-vár, társasjáték délután. Játsszunk együtt! Családi társasjátékozás 5–99 éves korig.

   Székesfehérvár, 10–16 óra: Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében (Rác utca 27.). Évszakokhoz, ünnepekhez kapcsolódó ötletek megvalósítása szép anyagok felhasználásával. Vezeti: Bodáné Fenyves Zsuzsa.

   Székesfehérvár, 10–16 óra: Textilkönyv-készítő műhely a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében. Nemezelés, varrás, hímzés. Vezeti: Grim Mária Mia. 

   Székesfehérvár, 18 óra: Tánc a filmvásznon. Az Alba Regia Táncegyüttes estje. 2. rész: Táncház – ahogy elkezdődött. Dénes Zoltán rendező-operatőr filmje. Helyszín: Malom utcai Táncház. 

   Székesfehérvár, 18.30 óra: SzóBeszéd (2. rész). Akit faggatnak: Majoros Andor, Csaba Krisztina, Hahn-Kakas István (Öcsi), Gálber Attila (Glazu), Kulcsár Imre (Jimmy), Ritter Andrea. Akik faggatnak: Juhász Zsófia és Majoros Róbert. 

   Székesfehérvár, 19 óra: Francia sanzonest a Petz sörözőben. Edith Piaf, Juliette Gréco, Dalida, Jacques Brel és Charles Aznavour dalai. Énekel: Fendrich Veronika. (A belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött!)

   Székesfehérvár, 19 óra: Ingmar Bergman: Őszi szonáta. A Prospero Színkör előadása. Helyszín: V54 Színház és Kultúrtér (Várkörút 54.). Szereplők: Törsök Márta, Csenki Réka, Czeller Péter, Homoki Hanna. Rendezte: Micskó Zoltán.

   Székesfehérvár, 19 óra: Rainer Lewandowski: Ma nincs Hamlet. Egy darabka színház. A Szabad Színház előadása az Igézőben.  

   Székesfehérvár, 20 óra: ARTE kocsmakvíz II. (Táncház.) A helyszínen alakuló csoportok az Alba Regia Táncegyüttes történetével és a néptánccal kapcsolatos kérdések megválaszolásával bizonyíthatják, hogy mindent tudnak az együttes elmúlt 75 évéből. A kocsmakvíz moderátora: Majoros Andor.

   Székesfehérvár, 20 órától: Diszkó és funky. Slágerek a Petőfi Kultúrtanszék színpadán. Abba-, Boney M.-, Eruption-, Ottawan-, Gloria Gaynor- és Donna Summer-dalok. 20 óra: Táncoktatás. 21 óra: Discover Band-koncert.

   Úrhida, 10 órától: Évszakok érmei. Közösségi futás a Szabadidőparkban. Távok: 400 méter (ovis); 1 kilométer (kisiskolás); 2 kilométer (nagyiskolás); 4 kilométer (felnőtt). Nevezés a helyszínen. Minden résztvevő befutó érmet kap.

Hitvallása a munka, a mérce a közönség ítélete – Badár Sándor önálló estje Kápolnásnyéken
Fotó: Szigetváry Zsolt

   Február 25. (vasárnap)

  Martonvásár, 17 óra: A kommunizmus áldozatainak emléknapja. Csendes gyertyagyújtás az Emlékezés terén.

   Székesfehérvár, 11 óra: Kikelet. Az Éliás-Tóbiás Társulat bábelőadása kicsiknek (2–6 éveseknek) az Igézőben. 

   Székesfehérvár, 16 óra: Az irgalmas szamaritánus – Betegápoló szerzetesrendek.Szima Viktória levéltáros (MNL FVL) előadása. Helyszín: Szent István Király Múzeum, Csók István Képtár. (A magyar ápolók napjához kapcsolódóan.)

Francia sanzonest Fehérváron
Fotó: Facebook

   Február 26. (hétfő)

   Székesfehérvár, 10.30 óra: Az anyanyelv nemzetközi világnapja alkalmából. Édes anyanyelvünk. Játékos program a VMK Zsolt utcai Tagkönyvtárában.

   Székesfehérvár, 16 óra: Csillogás. Gyöngymedál fűzése a VMK Budai úti Tagkönyvtárában.

   Székesfehérvár, 17.30 óra: Meseföldrajz a VMK Széna téri Tagkönyvtárában. Utazás Csóka Judit meseterapeuta vezetésével az olasz mesék világában. (A program felnőtteknek szól.)

Őszi szonáta – a Prospero Színkör előadása Székesfehérváron. Balról Törsök Márta
Fotó: Lőrincz Miklós

   Február 27. (kedd)

   Rácalmás, 17 óra: Kern András színművész zenés estje. Nőnapi rendezvény a Lövölde téren (rendezvényközpont és sportcsarnok, küzdőtér). Kísér Gátos István és zenekara. Vendégek: Hernádi Judit színművész és Heilig Gábor zeneszerző, szövegíró, előadóművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában