Tavasz

2024.02.21. 11:30

Mintegy háromszáz nagyobb fa és közel háromezer fás szárú cserje ültetése kezdődött Fehérváron

Megérkeztek a növények és a Városgondnokság munkatársai már meg is kezdte elültetésüket Székesfehérvár közterületein.

Déri Brenda

Illusztráció!

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

Mint ahogy azt megírtuk néhány nappal ezelőtt a Városgondnokság megkezdte a felkészülést a tavaszra, melynek része az is, hogy mintegy háromszáz nagyobb fa és közel háromezer fás szárú cserjét ültetnek el a közterületeken. 

A faültetési projektről Anik Júlia a Városgondnokság kertészmérnöke arról tájékoztatta az ÖKK-t, hogy az időjárás most teszi lehetővé, hogy folytassák a munkát és a nagy faültetést városszerte. Szerencsére rengeteg fát tudtak rendelni, amik Alsótekeresről érkeztek. Igyekeznek változatosan, az egyes helyszínekhez igazodva, várostűrő fajtákat válogatni, így többféle kőris, hárs, pusztaszil és gömbjuhar érkezett. Sok fát ültetnek olyan helyekre is, ahol a 2022-es aszályos nyár miatt kiszáradtak a fiatalabb példányok. 

Mindeközben a tavaszi munkálatoktól a város polgármestere, Cser-Palkovics András is hírt adott a saját közösségi oldalán. 

– Nem ritkán 150-200 kg-os, már nagy lombkorona méretű csemetéket ültetünk, ugyanis most tudjuk pótolni azokat a fákat, melyek nem bírták ki a 2022-es aszályt – olvasható.

De a városvezető arra is kitért, hogy nem csak aszály, hanem a tavalyi korai fagyok is megnehezítették a dolgukat, ami miatt korábban kellett befejeznie a Városgondnokságnak az őszi ültetéseket. Így összesen 300 fát és 3 000 cserjét kell a tavasz során telepíteni. 

Cser-Palkovics András továbbá arra kér mindenkit, hogy vigyázzanak a facsemeténkre, mert eszmei, környezetvédelmi értékük mellett igen jelentős anyagi vonzatuk is van. Egy nagyobb, iskolázott csemete akár 80 ezer forintba is kerülhet, a mostani telepítés tehát több tízmilliós beruházás. 
A faültetések a következő helyszíneket érintik a megyeszékhelyen: palotavárosi központi park, Palotavárosi tavak, III. Béla király tér, Gáz utca, Lövölde utca. 

De látványos lesz a Fő utcai köralakú ágyások beültetése örökzöld cserjékkel és egész nyáron virágzó dús évelőkkel. Összesen mintegy 50-60 helyszínen ültetnek városszerte új fákat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában