Ritka lelet

2024.02.04. 15:00

Kanadában is kiállítják a bronzkori páncélt

A chicagói Természettudományi Múzeum után a Kanadai Történeti Múzeumban is látható lesz a Szent István Király Múzeum (SZIKM) ritka lelete, a késő bronzkori páncél.

Tóth Sándor

Hamarosan Kanadában is látható lesz a bronzkori páncél

Fotó: SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály

Mint arról lapunkban is hírt adtunk, tavaly március végétől ez év január 28-ig a Chicagóban megrendezett Európa első királyai (First Kings of Europe) nemzetközi kiállításon Délkelet- és Közép-Európa 11 országának 26 múzeuma, köztük a fehérvári SZIKM is képviseltette magát az amerikai metropoliszban. A városunk múzeuma által kölcsönzött késő bronzkori mellvédet ezt követően a Québec tartománybéli nagyvárosban, Gatineauban tavasszal nyíló, 2025. január 29-ig tartó tárlaton láthatják majd az érdeklődők. A közel 3000 éves mellvértet nem véletlenül válogatták be a bemutatásra kerülő legnevesebb tárgyi emlékek közé, ugyanis nem csak a Kárpát-medencében, de az egész közép-európai régióban egyedinek számít.

Fotó: SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály

A Dunából előkerült leletnek az Amerikai Egyesült Államok után Kanadában való kiállítása ritka alkalom városunk kulturális életében. Újabb lehetőség arra, hogy a 150 éves Szent István Király Múzeum gyűjteményének presztízsét határainkon kívül, a tengerentúlon is növelje.

Fotó: SZIKM Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában