Népszokás

2024.02.16. 07:00

Julianna és Lilla napja másról is híres

Julianna és Lilla napja van. Ezen a napon bolondoznak a Julisok, és ha fényesen süt a nap, az almatermés is jó lesz. További érdekességeket olvashatunk a mai nap kalendáriumában.

Feol.hu

Ha fényesen ragyog ma a nap, akkor bő almatermésnek örülhetünk.

Fotó: MW-archív

"E napon többnyire az időjárás melegebbre fordul. Ha szállingózik a hó, többnyire ilyen szólás járta: „Julianna megrázta a dunnáját.”, „Kiszakadt Julianna dunnája.” vagy „Bolondoznak a Julisok.” Ami nem véletlen, mert az ilyenkor esedékes meleg-front közeledtét többnyire hóesés jelzi. Ha eddig szánra volt szükség, akkor ezután már csak szekérre. Ha fényesen süt a nap, gazdag alma-termés várható. Egyes vidékeken, zárt nap158, ami „katonásan alakult”. Nap első sugarára már az egész család talpon volt. Mindenkinek volt saját feladata (amiről előző este határoztak). „Nadrágosoknak” felszerelések, eszközök és lószerszámok tisztítása, javítása, állatok ellátása. „Szoknyásoknak” kenyérsütés és főzés, mosás és mángorolás, baromfik ellátás. Még „pendelyesek” (gyerekek) is dolgoztak (rámolás, takarítás). De néhol, csak a ló-, kocsi és eke-szerszámokra és az istállókra fordítottak figyelmet. Napközben csak a gyerekek, betegek és idősek ettek, de azok se sokat. Napnyugtakor a munkálatokat befejezték, tisztálkodtak és közösen kását vacsoráztak." - írja Remete Farkas László magyarságkutató, néprajzgyűjtő, hagyományőrző, író, költő Állandó, mindennapos kalendárium című gyűjteményében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában