1. rész

2024.02.19. 19:30

Ismerjük meg Fejér településeit! – Bakonykúti

Közeledik a 2024-es helyhatósági választás, ami aktuálissá teszi, hogy miként vélekednek emberek a saját településükről, kicsit jobban megismerjük környezetünket. Ezért június 9-ig minden nap bemutatunk egy vármegyei települést. Különleges adottságokkal rendelkezik a megye legkisebb települése, így egyre vonzóbb a világ számára. Már nemcsak a kirándulók kiszemelt célpontja, de a vidékre költözők paradicsoma is.

Feol.hu

Két megye határán, festői környezetben fekszik Bakonykúti, a nyugalom létező szigete

Fotó: Pál Károly

Világok határán fekszik Bakonykúti, hiszen épített és természeti csodák, valamint két egymással szomszédos megye is a lábainál találkozik. Az adottság előnyeivel tisztában van a falu, mégis csendes, szerény és minden beköltöző felölti magára a helyhez illő magatartást. A legtöbb lakosnak saját választása, hogy elvonult ide a világ elől és boldogan szépíti a kertjét, míg a gyerekek róhatják az utcákat, az erdőt, vagy hajthatják a biciklit gondtalanul. A levegő kristálytiszta, a falu saját kútjában csillogó vízhez hasonlóan, és eközben az autóforgalom gyér. Összefoglalva: az itt élők biztonságban vannak, amit tovább fokoz, hogy itt mindenki ismer mindenkit.

Olvasóink javaslatai, jelölései alapján a Remetefa lett a Bakonykútira leginkább jellemző épített örökség 
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

 

Olyan szeglete ez a világnak, ahonnan bármelyik irányba elindulva valamilyen csodára lel a vándor. Mivel a Kelet-Bakony hegység lábánál, a Burok-völgy természetvédelmi terület mentén, csodálatos természeti környezetben fekszik, a bakancsos turisták közkedvelt úti célja, különösen medvehagymaszüret idején. De nem ez az egyetlen csalogató tulajdonsága, ugyanis, ha nem állunk meg a település központjába érve, hanem tovább haladunk a közben salakossá váló úton, akkor a Magyar Honvédség központi lő- és gyakorlóterére juthatunk, mely Közép-Európa legnagyobb összefüggő katonai területe. A csörlőház által mozgatott tüzérségi célok, lőállások és jelzőzászlókkal felszerelt tornyok váltogatják egymást a sovány fűvel benőtt sivár és mégis kellemes látványt nyújtó tájon.

Két megye határán, festői környezetben fekszik Bakonykúti, a nyugalom létező szigete 
Drónfotó: Pál Károly

De nem is kell kimenni a faluból, hiszen belső értékei is vannak. Ha elindulunk a Szabadság utcán felfelé, gondozott házakat és udvarokat látunk, miközben elhagyjuk a széles utca két útteste közé ékelődő katolikus templomot és annak előkertjét, ahol világháborús emlékmű és matuzsálemkorú fák susognak régmúlt időkről.

Szépülnek a házak: gondos gazdák lakják a falut 
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Valaha maga az utca is tele volt hasonló korú fákkal, ám az idő múlásával kiszáradtak, egyik a másik után. Szerencsére a helyiek nem a téli tüzelőt látták benne, hanem valami maradandó alkotás alapjait. Így történt, hogy a Szabadság utcában elsőként a Tar család elkészíttette a 2019-ben a Magyar Kultúra Lovagjává ütött Bálint József fafaragóval a település első köztéri faszobrát, a Lizi nénit. A nagy sikeren felbuzdulva a település önkormányzata 2005-ben létrehozott egy alapítványt és a következő évben ugyancsak Bálint Józseffel egy öreg, kiszáradóban lévő eperfából megfaragtatta a Remetefát, mely azóta a településre leginkább jellemző épített örökség lett.

 

Kirándulóból lett a közösségi tag

 

– 1994-ben, egy tavaszi kirándulás alkalmával jártam először a faluban – mondta el kérdésünkre Kaszti Tamás.

– Az ideérkezésem első pillanatában olyannyira megragadott a település hangulata, a széles utcák és rajtuk a virágzó szilvafák és meggyfák látványa, hogy egy hónappal később vettem egy romos házat, amit felújítottunk és három évvel később ideköltöztünk. Kezdetben a falu számomra a nyugalmat jelentette, de ma már tudom, hogy a barátaink kötnek ide leginkább, miközben természetesen az a nyugalom is megmaradt, ami annyira megtetszett még a legelején.

Kaszti Tamást ma már igaz barátok is a faluhoz kötik 
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

 

Számára születése óta otthon

 

– Gyerekkorom óta itt élek a faluban, ide születtem – hangsúlyozta Meiszter Beáta. Mint mondta: – Rengeteg emlék köt a faluhoz, és bár voltak olyan időszakok, amikor nem éltem itt, de mindig szerettem volna ide visszatérni, élvezni a táj szépségét és azt, hogy az itt élő emberekkel egy kis közösség vagyunk, amelyben mindenki mindenkit ismer. Amikor úgy döntöttünk, hogy visszaköltözünk, tudtuk, hogy a család­alapításhoz, illetve a gyermekeinknek ez egy tökéletes hely lesz és egyúttal közel leszünk a szülőkhöz is. Ez egy olyan hely, ahova mindig nagyon jó érzés hazatérni. Igazi otthon.

Meiszter Beáta ide született, jó érzés volt számára visszatérni 
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában