Emlékkereső

2024.02.18. 07:00

Grófi relikviák a lovász házából

Régi fotókat talált a közelmúltban lapunk olvasója. Mint kiderült, a ritkának számító emlékek egy történelmi nemesi család tagjához, Fejér vármegye jeles közéleti személyiségéhez, gróf Széchényi Viktorhoz kötődnek.

Tóth Sándor

Fotó: GYŰJTŐ, AKI HOZZÁJÁRULT A KÖZLÉSHEZ

Az inkognitóját megőrizni kívánó megtaláló érdeklődésünkre a következőket mondta el a nem mindennapi leletekről: „Az egész úgy kezdődött, hogy vásároltunk egy százéves parasztházat Sárpentele mellett. Először itt találtam egy fotót, ami miatt elkezdtem nyomozni. Ekkor derült ki, hogy gróf Széchényi Viktor lovászának a házát vettük meg. Az előbb említett kép után több is előkerült a grófról, a feleségéről és a lányairól. Találtam még képeket a grófi birtokról, ahol rajta van a lovász és a felesége.”

A megtaláló azt is elárulta, hogy a képek részben a ház padlásán, illetve a szemétben voltak összevissza keverve. A szemétbe az előző tulajdonosok valószínűleg azért dobták ki őket, mert nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a régi felvételeknek. A parasztház egykori gazdája Bozsoki József volt, a sárpentelei birtok urának, gróf Széchényi Viktor Székesfehérvár szabad királyi város és Fejér vármegye főispánjának a lovásza.

Kuriózumnak számít gróf Széchényi Viktor huszártiszti fotója
Fotó: GYŰJTŐ, AKI HOZZÁJÁRULT A KÖZLÉSHEZ

A gróf I. világháborús hadi naplójából kiderül, milyen kapcsolat volt köztük. A hűséges lovász a hadszíntérre is elkísérte őt három lovával, Fricivel, Véletlennel és Dódával együtt. Ehhez kapcsolódik a házban talált, feltehetően Bozsoki számára legbecsesebb, féltve őrzött emlék, Széchényi bekeretezett huszártiszti portréja. A saját kézírású ajánláson ez áll: „Az 1914-15 évi nagy idők emlékére hűséges kísérőmnek Széchényi Viktor”. A kép jobb alsó sarkában nehezen olvasható a fotós vezetékneve és a készítés éve: Strelisky 1915. Szakértői vizsgálat megerősítette, hogy a felvételt a neves udvari és kamarai fényképész, Strelisky Sándor készítette, akinek apja Strelisky Lipót „képíró” a magyar fotográfia úttörői közé tartozik. A két Strelisky a honi fotótörténet kiemelkedő mesterei/művészei, impozánsan berendezett fővárosi műtermükben koruk színházi/művészeti életének nagyjai és az arisztokrácia rangos képviselői egyaránt megfordultak.

„Találtunk még a házban szekrényt, széket sárpentelei felirattal és lószerszámot, valamint cserépkályhát a Kislakból. A képek és a tárgyak nagy részét elvitte egy Széchényi gyűjtő. Ami nálunk maradt, az a tálaló, éjjeliszekrény és a cserépkályha” – tett említést a pentelei birtok még megmentett régiségeiről és azok további sorsáról olvasónk.

Régi lovas kép Karolina grófnőről és Széchényi Viktorról
Fotó: GYŰJTŐ, AKI HOZZÁJÁRULT A KÖZLÉSHEZ

A lovász házában megtalált képek közül bizonyára Széchényi Viktor huszárruhás fotója számít igazi kuriózumnak. Bozsoki József – mivel a gróf lovásza volt – több lovas felvételt is megőrzött uráról, Karolina grófnőről és a család többi tagjáról, emellett néhány portréfelvételt a grófkisasszonyokról. Ezeknek a fotóknak a készítője Czakó Ferenc házitanítóként állt alkalmazásban a családnál, az ifjú Széchenyi Zsigmond, a későbbi híres vadász és író nevelője volt. Az amatőr fotográfusnak köszönhetően kerültek megörökítésre a grófi család tagjai, ünnep- és mindennapjai. Hagyatéka jelentős részben üvegnegatívumokon került közgyűjteményekbe, a Magyar Nemzeti Múzeumba és az Országos Széchényi Könyvtárba. A fennmaradt üvegnegatívumokról készült fotók egy részét 2005-ben városunkban, a Szent István Király Múzeumban is kiállították Hétköznapok Sárpentelén címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában