Közlekedjünk körültekintően!

2024.02.09. 11:30

Figyelem, az enyhébb idő miatt egyre több a kerékpáros az utakon!

Az enyhébb időjárás miatt egyre inkább növekszik a kerékpáros forgalom, éppen ezért még inkább körültekintőnek kell lennie a közlekedésben résztvevőknek – erre hívta fel a figyelmet a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: pexels.com

Mint írják, fontos, hogy a kerékpárosok betartsák a járműkategóriára vonatkozó szabályokat, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amellyel mind magukat, mind pedig a közlekedés más résztvevőit balesetveszélyes szituációba sodorják.

– Kerékpárosok, a járda a gyalogosoké. Ott kerékpárral csak akkor lehet közlekedni, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan. Ez fizikai akadályokat jelent, például útfelbontás, de a nagy forgalom nem lehet indok a járdán történő kerékpározásra. Tekintve, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket is csak a járdáról lehet megközelíteni, ezért a járdáról lehajtó kerékpárosnak nincs elsőbbsége sem a gyalogos-átkelőhelyen, sem pedig az úttesten közlekedő egyéb járművekkel szemben. Ez az elsőbbség csakúgy, mint a kanyarodó járművel szembeni elsőbbsége a gyalogosnak, csak a gyalogosokat illeti meg, a kerékpárosokat nem – áll az erről szóló bejegyzésükben. 

Kitérnek továbbá arra is, hogy amennyiben az úttesten kerékpársáv került kijelölésre, akkor a kerékpárosoknak ott kell közlekedniük, ekkor a járdán történő kerékpározás szintén szabálytalan. A kerékpársávról történő kihajtás során pedig a kerékpárosnak elsőbbséget kell adni az irányt nem változtató járművek részére.

De épp ennyire fontos, hogy még az irányváltoztatás előtt jelezzék irányváltoztatási szándékukat, így adva támpontot, hogy merre folytatják útjukat a közlekedés többi résztvevőjének. 

Amennyiben éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett kerékpároznak, nélkülözhetetlen a kivilágítás. Mint írják ezt előre fehér, hátra piros színű fényforrással kell teljesíteni, továbbá szükséges még a prizmák felszerelése is: előre fehér, hátra piros, az első kerékre pedig kettő küllőprizma. Mindemellett pedig a láthatósági mellényt is viselni kell. 

A rendőrség szemléltetés gyanánt egy videót is megosztott, amelyen épp szabálytalanul közlekedett egy kerékpáros. Ez az a videó egyébként, amelyen a szabálytalankodó kerékpáros egy lopott biciklivel követte el a mutatós ’manővert’. Erről mi magunk is írtunk, még júliusban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában