Minden járás hasonló tendenciát mutat

2024.02.02. 09:00

Elkészült a vallás-térkép, Fejér lakossága így néz ki

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzése a magyar népesség valláshoz való kötődésének arányairól. Fejér vármegye minden járása hasonló tendenciát mutat, összességében pedig elmondható: a válaszoló megyei lakosság 50-70 százaléka vallásosnak tartja magát.

S. Töttő Rita

Forrás: pexels.com

A 2022-es népszámlálás során arra a kérdésre is válaszolhattak az emberek, hogy ki tartja magát vallásosnak, s ha igen, milyen felekezethez tartozónak tartja magát. A KSH térképes adatai szerint a népszámlálásban résztvevők több mint 60 százaléka adott választ, s e szerint, országos viszonylatban a válaszolók 73 százaléka vallásos. Megjelölték a népszámlálás során a római katolikus, a görögkatolikus, egyéb katolikus, református, evangélikus, ortodox keresztény, más keresztény felekezet, izraelita és más egyéb felekezetet is.

Fejér vármegyében a dunaújvárosi járásban a legalacsonyabb, 50,2 százalék a vallásos népesség aránya, a legmagasabb pedig az enyingi járásban, ahol 76,7 százalékos a valamilyen felekezethez tartozók aránya. A megye legnagyobb járása Székesfehérváré, itt 68,5 százalék tartotta magát vallásosnak. A sárbogárdi 75,7, a móri 73,6, a bicskei 74,5, a martonvásári 68,2, a gárdonyi 69,1 százalékos arányban vallásos.

A különböző felekezetekhez való tartozás aránya körülbelül mindenhol hasonló: a legtöbben – több mint 60 százalék – római katolikusnak vallják magukat. A református vallás 20 százalék körüli arányt mutat, ezt követik egyéb keresztény felekezetek 3 százalékos aránnyal, majd az evangélikusok 2 százalék körüli aránnyal. Jellemzően a többi felekezet 1 százalék alatti lakosságaránnyal rendelkezik.

Az ország észak-keleti és észak-nyugati megyéi a legvallásosabbak: ezeken a területeken jellemzően 90 százalék feletti a vallásos népesség aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában