Forgalom és zajhatás

2024.02.29. 13:00

Éleslövészettel, hadgyakorlatokkal indul a március Bakonykútiban

A Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnoksága egy értesítést adott körbe, mely szerint, több, a kezelésében lévő honvédségi területen, akár reggel 8:00-tól este tízig engedélyezett az éles és vak lőszeres lövészet. A gyakorlatok március 1-én kezdődnek.

Palocsai Jenő

A Bakonykútiban élők számára ha nem is kellemes, de már-már megszokott a lövések döreje és a csapatmozgások hangja

Fotó: Illusztráció / Palocsai Jenő

Jelentős, több alakulatot is érintő kiképzési időszak indul, és ezek a katonai tevékenységek a 2024 március hónapban kezdődnek. A gyakorlatok, illetve az azok miatt várható közlekedési és vadászati korlátozások Fejér megyét, illetve a Bakonykúti Gyakorló és Lőtérterületeit, így a Csörlőházat is érintik.

A Várpalota és Tés között, a 8213. számú út, valamint a Várpalota és Bakonykúti közötti murvás hadiút időszakos zárásával, forgalomkorlátozásával járó kiképzési események várhatók, mivel a következő kiképzési események zajlanak majd.

 

A páncélosok hangosak lesznek

 

Március 1 és 31 között a MH Klapka György 1. Páncélosdandár nemzetközi kiképzést tart, melynek során logisztikai, és kiképzési tevékenység, illetve harcászat, szakharcászat végrehajtása lesz. Ennek kapcsán a zajhatás jelentős lesz éppúgy, ahogy aki ki- és bemenő forgalom is. Az esemény során várható esetenként rejtett személyi- és járműmozgás és vaklőszeres lövészet, vagy akár légi eszköz tevékenység, például ejtőernyős ugrások is. A szóban forgó területen a kiképzés hatása a vadászati tevékenységre jelentős. Ugyanígy március 1-től kezdődik a MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi ezred kiképzése. Itt a zajhatás alacsony, a ki- és bemenő forgalom csupán közepes lesz.

De jelentős mozgásokkal szembesülhetünk a Bakonykúti Gyakorló- és Lőtér, vagyis az Ötfa lőtér területén is. Már március 1-től megkezdődik a MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ járművezetési gyakorlata. A naponta 8-tól 16:00 óráig tartott kiképzés közepes zajhatás és közepes forgalom mellett folyik és általános korlátozással lesz a vadászati tevékenységre.

 

A lőtereknek megvannak a szabályai

 

Érdemes tudni, hogy a zajhatás esetében az alacsony azt jelenti, hogy kis kaliberű, gyalogsági fegyverekkel, vaklőszerrel zajlik a lövészet, és közben kis volumenű járműmozgás tapasztalható. A közepes kategóriában harci járművek, illetve azok fegyverei, valamint közepes kaliberű fegyverek, robbantások és repülési feladatok zavarhatják a közelben élőket. A zajhatás tekintetében jelentős kategóriába azokat sorolja a MH azokat a tevékenységeket, ahol a lövészet nagy kaliberű fegyverekkel, tüzérségi páncéltörővel, harckocsiágyúval zajlik, illetve ahol levegő-föld lövészet történik.

–Magyar Honvédség hangsúlyozza, hogy a lövészetek és a harci tevékenységek ideje alatt a lőtér területén tartózkodás fokozottan baleset- és életveszélyes, valamint tilos. Emelet felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a lőtér, gyakorlótér területére a belépést szigorúan engedélyhez kötöttük–tudtuk meg Csólig Attila alezredestől. A törzsfőnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a MH Böszörményi Géza a Csapatgyakorlótér Parancsnokság kezelésében lévő honvédségi területre való engedély nélküli belépés eljárást von maga után, és nem mellesleg, a kiadott engedélyek a lövészetek és gyakorlatok, katonai tevékenységek idejére nem érvényesek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában