Egy korszak lezárult

2024.02.20. 16:00

Elégedettek voltak a 2023 évjárat borait bemutató bormustrán Csákberényben (galéria)

Igazi, klasszikus szakmai este volt a település művelődési házában február 19-én. A Móri Borvidéki Bormustra csákberényi, egyben záró fordulóján 26 bort kóstolhattak a megjelentek, akik igencsak elégedettek lehettek, mert volt sok égig magasztalható és jó pár olyan, amit lehetett egy kicsit kritizálni.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Móri Borvidéki Bormustra csapata egyik települést a másik után keresi fel január és február tájékán, hogy kiderüljön, milyen is lesz az új évjárat. Elsőként Söréden jártak, majd Csókakő következett, míg aztán múlt héten hétfőn Móron találkoztak a segítő szándékkal érkező szakemberek és nem is olyan nagyon amatőr műkedvelők. Utolsó felvonásként Csákberénybe látogatott el az év eleji borkóstolás Forma1-e.

Készülnek a tavaszi versenyekre

Sáfrán András, a nevét viselő családi pincészet vezetője, köszöntötte elsőként a megjelenteket, egyben felhívta a figyelmüket a közelgő helyi borversenyre is, majd átadta a szót Varga Máténak.

–A mai eseményen nem tudok részt venni, de köszönöm a kiváló szervezést mind a négy helyszínnek és persze a boraikat bemutató gazdáknak, termelőknek. Felhívom a gazdák figyelmét, hogy a borvidéki borverseny 04.26-án lesz–mondta a Móri Borvidék Hegyközség elnöke, Varga Máté.

Aztán az alelnök, Sáfrán András visszavette a szót, és kiváló vegyes fehér borokkal indult az este. Szép illatot, szabályszerű borkezelést emlegettek. Gruber Nóra korábbi móri borkirálynő azt mondta:

–A nagypapám is mindig fehér bort készített és azt gondolom, hogy ő is és mindenki más is büszke lenne egy ilyen borra.–

Aztán volt néhány Ezerjó. Az elsőben magas volt az illó, ami az ízében is visszaköszönt. A következő esetében volt némi bizonytalanság. Miklós Csabi szerint hiányzik belőle a beltartalom. Az újabb Ezerjó azonban megosztotta a legtöbbször egyetértő csapatot. Bäcker Zsuzsanna, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke azt mondta, hogy ez a bor nem rossz, de nem igazán Ezerjó ízű. Gál Gábor szerint a fajélesztő elviszi kissé az illatát, viszont érezhető benne a maradék cukor, ahogy az is, hogy egy szénsavas, újhullámos Ezerjó.

Ezt követően volt egy Zeusz, ami nagy sikert aratott. Szili Sándor szerint szép, vastag és olajos. Páncél József egyenesen gratulált a termelőnek:

–Az ásványosság és a sósság alapján ásványi anyagban gazdag termőhelyről érkezhetett. Kívánom, hogy sokáig maradjon meg, érdemes tartalékolni belőle, mert ez még sokat tud fejlődni–fogalmazott.

Ezt egy erjedési hibás Juhfark követte, majd egy Rizlingszilváni, amire azt mondta Szabadkai Tamás, hogy korábban kellene szedni, mert így túl magas az alkohol. Páncél József szerint ritkán veszünk le ilyen faját a polcról a boltban, pedig ebben a szépen kezelt tételben is nagyon jól jönnek a fajtajegyek. Ennek ilyennek kell lennie. A következő Rizlingszilvánit is dicsérték, pedig sokak szerint más stílus, mint az előző.

Mandulák és citrusok

A sorban egy Chardonnay volt a következő, mely Geszler József szerint egészséges szőlőből, jó technológiával készült, amihez gratulálok. Az utána érkező Rajnai rizlingről Pánczél Józsefnek a frissen vágott, száradás közben gyógynövényes jegyeket hordozó széna illata jutott eszébe. A Borpatika triója viszont beleült kénhidrogénre, illetve bakszagra gyanakodott.

Olaszrizling kettő is volt. Az egyik kicsit lágy volt, ami hozta a fajtát és a végén a mandulás íz is megjelent. A másik a vélemények szerint teltebb, szebb és citrusosabb. Aztán egy nem túl kiemelkedő Zenitet követően jöttek a Generosa borok.

Az egyikben volt némi fáradtság a szakemberek szerint, ugyanakkor kellemes behízelgő, jó bor volt. A másodikból még inkább kijött a fajtajelleg, mégis volt, aki szerint az első volt friss és ropogós, és a második volt illatában visszafogottnak mondható. A harmadik nem nyerte el a kóstolók tetszését.

–Az előzőhöz képest nem volt grépfrútosság, talán meg főtt, vagy oxidált, nem lehet tudni. Illatban és ízben is van hibája, ami elnyomja a fajtajelleget–fogalmazott Pánczél József.

A borpatika szakemberei szerint kissé illós cuvée után Ottonel muskotályok kerültek a poharakba. Volt, akinek nem hoztak élményt, és fajtajegyeket sem, ám mások szerint fajtajellegesek, csak, illatában visszafogott egyik-másik.

Az Irsai Olivérre azt mondták, hogy először kellemes illat jön, de aztán olyan volt, mint a szappan a szekrényben. Geszler József viszont emlékeztette a megjelenteket, hogy tavaly rossz év volt, ezért korábban kellett leszedni, mint illik.

A fehéreket színesek követték. Már az elsőt, egy rozét meg is dicsértek, hogy markáns, ropogós savakkal bír és szép a színe. A sillerre azt mondta a borkirálynő, hogy érezhető az eper, illatában és ízében is, és hogy harmonikus, kellemes.

A sort egy vörös, egy Merlot zárta, ami fiatal kora ellenére szép sikereket könyvelhetett el a szakmai est végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában