Emlék a jövő nemzedékeinek

2024.02.06. 17:30

Egy hányatott sorsú kereszt: felújítják, mert helyi érték - "Minden segítség számít!"

Egy 120 éves, mára majdnem elfeledett kőkereszt megmentésén fáradoznak olyan helyiek, akiknek fontos, hogy a Pátka és Székesfehérvár határában, egy híres kőfaragó által állíttatott emlék a jövő nemzedéke számára is megmaradjon.A restaurálás költségeibe bárki beszállhat.

S. Töttő Rita

Forrás: Google Maps

Az alapító okirat szerint „a hívek dicsőségére” – állíttatta 120 éve Andreetti Anselm kőfaragó mester azt a keresztet, amely egy pátkai dombocskán, a Jézus-hegyen állta a történelem és az időjárás viharait, amíg csak bírta. Úttalan utakon lehet eljutni hozzá, a római kőgát tetején található, csak a legelszántabb kirándulók ismerik a helyét. A kereszt alatti föld azóta Székesfehérvár közigazgatási területéhez került, amely már önmagában is fájó pont a pátkaiaknak. Erre enged legalábbis következtetni az, ahogyan erről Nagy Dániel, Pátka polgármestere a feol.hu-nak fogalmazott: „Olyan ez Pátkának, mint Trianon... Elcsatolt területen van a római kőgát és továbbá ez a kereszt is”.

Forrás: Az önkormányzat

Keveset tudnak róla a helyiek is, de annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kereszt sóskúti kőből van és az állító híres kőfaragó volt – és Sóskúton lakott. A polgármester szerint a kereszt felállítása után 3 évvel már végrendelkezett a kőfaragó, tehát vélhetően idős korában állította a keresztet. Az indíttatásáról mást nem tud a település vezetője sem.

- De gyerekkoromban még állt a kereszt. Gyönyörű volt és remélem az is lesz. Messziről látszott a tópartról. Egyik jelképe a helynek – fogalmazott, s hozzátette: kezdeményezni fogják az megyei értéktárba való felvételét.

Forrás: Az önkormányzat

Ahhoz, hogy ismét gyönyörű legyen, sokak összefogása szükséges. Kovács Gergely, a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány munkatársa is felfigyelt a helyi értékre, melynek megmentése neki is szívügye lett. Mint emlékeztetett, a kőfaragó mester, miután felállította a keresztet, letett az egyházmegyénél 80 koronát arra a célra, hogy kamatait kizárólag a kereszt fenntartására fordítsák. Ez mai pénzben közel 205 ezer forint. 2007-ben a kereszt egy viharban kitört. Sajnos azonban eddig forrást vagy támogatást nem sikerült kapniuk a felújítására.

Varró Ferenc: Szemelvények Csala történetéből című könyv

- Alapítványunk, a pátkai önkormányzat és a Pátkai Zenei és Kulturális Egyesület összefogott a kereszt helyreállítása érdekében, a félmillió forintos restaurációs költségekbe bárki beszállhat, minden kis segítség számít! Az adományszámla hamarosan elkészül. Egy kőfaragó a letört darabokat a napokban elszállította restaurálásra, a teljes helyreállítás nyáron fog történni. Terveink szerint 2024. augusztus 10-én, a kereszt állításának 120. évfordulóján megtörténne a beszentelés. A kereszttől szép kilátás nyílik a víztározóra és Pátkára. Szeretnénk, ha egy a környéken közismert kirándulóhely lenne a kereszt, amelyre mindenki közösen vigyázna a jövőben.

Forrás: Az önkormányzat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában