A fő baj a járművezetők figyelmetlensége!

2024.02.01. 07:00

Duplájára emelkedtek a vasúti átjárós balesetek – csak januárban hét baleset történt

Szomorú adatokról számolt be a MÁV, mely szerint januárban eddig kétszer annyi baleset történt vasúti átjárókban, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Déri Brenda

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldal

Ahogy arról lapunk is beszámolt legutóbb Fehérvárcsurgónál, illetve Mátyásdomb és Polgárdi között történt baleset. Míg előbbi során a Katasztrófavédelem és a MÁV közleménye szerint egy személygépkocsi és egy Székesfehérvár és Bodajk között közlekedő vonat ütközött össze az Igari úti átjárónál, addig utóbbinál szintén egy autó ütközött vasúti sorompónak a kiscséripusztai vasúti átjáróban.

A fehérvárcsurgói esetnél az OMSZ munkatársai egy életveszélyes és egy könnyebb sérüléseket szenvedett személyt láttak el, míg a Mátyásdomb és Polgárdi között történtnél nem volt személyi sérülés. 

A fehérvárcsurgói esettel együtt az év első hónapjában eddig hét baleset történt, amelyek könnyű sérülésekkel jártak, az ok pedig jellemzően újra a figyelmetlenség és a KRESZ-szabályok megszegése volt – tájékoztat közleményében a MÁV. Ebben az összesítésben ugyanekkor a Mátyásdomb és Polgárdi között lévő nincs benne, hiszen ott ’csak’ a vasúti sorompónak hajtottak neki. 

„Tavaly a MÁV hálózatán a vasúti átjárókban történt balesetek száma jelentősen csökkent a 2022. évihez képest. 2023-ban a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt 61 baleset történt vasúti átjáróban, amely a megelőző év adataival összehasonlítva egyharmadával kevesebb. A balesetek közül nyolc volt halálos, kilenc áldozattal, és hat baleset végződött súlyos sérüléssel, 17 sérülttel. Tizenkét balesetben 13-an sérültek meg könnyebben, és 35 baleset végződött anyagi kárral. Bár egyetlen baleset is sok, az esetek és a balesetek során elhunytak száma is jelentősen csökkent a tavalyi évben, amely a MÁV 2022 áprilisában elindított vasútbiztonsági kampányának sikerét igazolja” – fogalmaznak. 

De visszatérve az idei esetekhez, a MÁV szerint a KRESZ-szabályok megszegése miatt történtek a balesetek, melyek során személygépkocsival, kisteherautóval és mezőgazdasági járművel is ütközött a vonat. A januárban bekövetkezett baleseteket a járművezetők figyelmetlensége, és egy esetben a vasúti átjáróban rekedt műszaki hibás jármű okozta. 

A vasúti átjárós balesetek számának visszaszorítása érdekében a MÁV arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmények között tartsák be a szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem akadályozza az áthaladást! Szintén e célból egyébként a személyszállító vállalat még 2022-ben indította el Érj haza biztonságban! című kampányát, mely során a vasúttársaság évente minimum 100 szóvivői interjút ad és a sajtón, közösségi médián keresztül is igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni a járművezetőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában