A csecsemőket szeretnék a legtöbben

2024.02.15. 20:00

Családot keresünk – az örökbefogadás menete hazánkban

2022-ben 54, 2023-ban pedig 26 gyermeket fogadtak örökbe Fejér vármegyében. De mik azok a folyamatok, amelyeken át kell esni a gyermeknek és a leendő örökbefogadóknak az örökbefogadás megvalósulásáig? Mi alapján döntik el az illetékesek, hogy alkalmas-e egy pár – különös méltánylást érdemlő esetben egyedülálló is – arra, hogy családjuk egy örökbefogadott gyermekkel egészüljön ki? Többek között erről beszélgettünk Faddi Tímeával, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztály osztályvezetőjével.

Déri Brenda

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Az örökbefogadás alapvető feltételei közé tartozik, hogy csak kiskorú gyermeket lehet örökbefogadni, a gyámhatóság engedélye szükséges, csak házastársak élhetnek-e lehetőséggel, illetve, ahogy már említettünk egyes esetekben egyedülállók is, rájuk azonban eltérő eljárási szabályok vonatkoznak. Fontos még, hogy az örökbefogadó személy cselekvőképes és 25 év feletti legyen, valamint az is szempont, hogy a gyermek és az örökbefogadó között minimum 16 év korkülönbségnek kell lennie és maximum 45 év lehet. Abban az esetben azonban, ha a gyermek betöltötte a 3. életévét akkor a maximális korkülönbség közte és az örökbefogadó között 50 év lehet.

A fentiek mellett a gyermekről is meg kell állapítani, hogy örökbefogadható-e, majd pedig az örökbefogadóról is, hogy alkalmas-e az örökbefogadásra.

Faddi Tímea a következő szempontokat említette, melyeknek teljesülnie kell a gyermek esetében: szülei az örökbefogadáshoz hozzájárultak, a szülők elhunytak vagy ismeretlenek, a szülők felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, a kijelölt gyámhivatal örökbefogadhatónak nyilvánította, illetve kiskorú gyermeknél a korábbi örökbefogadás véglegessé vált döntéssel felbontásra került.

Ami a leendő örökbefogadókra vonatkozik, nekik különböző alkalmassági ’vizsgálatokon’ kell részt venniük, ide értve a személyes beszélgetést, a pszichológiai tesztet, az egészségi állapot és a jövedelmi viszonyok felmérését vagy épp a környezeti körülményeket.

Ha a szükséges feltételek adottak, akkor a leendő örökbefogadók nyilatkozhatnak igényeikről, azaz, hogy milyen korú és nemű gyermeket szeretnének, de ugyanígy dönthetnek arról is, hogy milyen egészségügyi háttérrel rendelkező gyermeket fogadnának örökbe és vannak olyan tényezők, amelyeket teljesen ki is zárhatnak.

Az osztályvezető elmondta az igényeken sok múlik, hiszen akár jelentősen meg is hosszabbíthatják a várakozási időt. Az a tapasztalat, hogy a 0-6 éves korú gyermekeket szeretnék a legtöbben, ezen belül pedig a csecsemőket, így vélhetően rájuk kell a legtöbbet várni, de nincs egy egységes várakozási idő. Ennek ellenére, ha az örökbefogadók egy nagyobb gyermeket, akár 8-10 éves korút szeretnének örökbefogadni, akkor valószínűleg ez az idő lerövidül.

A hatóságok egy fő szempontból nem engednek: testvérpárok esetén, a testvéreket együtt lehet csak örökbefogadni, ugyanez igaz az örökbefogadást megelőző elhelyezésükre is.

Ezentúl az sem mindegy, hogy nyílt vagy titkos örökbefogadásról beszélünk. Míg előbbi során a vér szerinti szülő tud az örökbefogadókról és hozzájárul az örökbefogadáshoz, addig nem ismeri az örökbefogadó személyét és személyes adatait sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában