Civil véradás

2024.02.28. 17:30

Három élet megmentése egyetlen tűszúrással (galéria)

Tizedik alkalommal szervezett Civil véradást a Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ. Szerdán Székesfehérváron várták az önkénteseket.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Február utolsó hetében négy vármegyei helyszínen, Dunaújvárosban, Sárbogárdon, Móron és Székesfehérváron várták azokat az önkénteseket, akik vérükkel szívesen segítik a betegek gyógyulását.

A tizedik Civil véradás utolsó állomása a Fehérvári Civil Központban volt, ahol szerda délután fogadták a segítőszándékúakat. A biztonságos betegellátás fenntartásához naponta körülbelül ezerhatszáz véradóra van szükség, ezért is fontosak a szervezett véradások.

Az elsők között érkezett a helyszínre Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, aki már rutinos véradónak számít.

– A véradás életet menthet. A vérkészítmények nagyon rövid ideig eltarthatóak – maximum öt napig –, és országos hiány van belőlük. Nekünk ez csak egy kis tűszúrás, de minden túlzás nélkül, akár három életet is megmenthetünk vele. Azt gondolom, az önkéntesség legnemesebb formája a véradás, úgyhogy én mindenkit arra biztatok, hogy ha tehetik, adjanak vért – mondta a véradás utáni pillanatokban lapunknak Molnár Krisztián.

A véradás alapelve, hogy vért csak egészséges ember adhat, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Minden olyan személy jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50, de nem haladja meg a 140 kilogrammot. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában