Gyermekvállalás

2024.02.23. 18:00

A Mozgalom üzenete: több gyermekre és gyermeket vállalóra van szüksége a nemzetnek!

A nők legnagyobb dicsősége az anyaság kampányüzenetet tartalmazó óriásplakátokkal látta el országszerte a településeket, köztük Székesfehérvárt is a Mi Hazánk Mozgalom, melynek célja a gyermekvállalás, a hagyományos családmodell népszerűsítése.

Déri Brenda

Balról-jobbra. Végh Aannamária. Árgyelán János, Novák Előd

Fotó: Déri Brenda / FMH

A Mozgalom képviselői február 23-án, pénteken az egyik ilyen óriásplakátnál tartottak sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy Novák Előd országgyűlési képviselő, a mozgalom alelnöke egyéves jövedelmét ajánlotta fel céljukra. Míg januárban az apák voltak a főszerepben, most az édesanyák jönnek. Árgyelán János, a Mi Hazánk Mozgalom Fejér vármegyei elnöke, operatív igazgatója a helyszínen elmondta, megítélésük szerint a hagyományos családmodell a társadalom egyik legfontosabb építőköve. 

– Úgy gondoljuk, egy hagyományos család édesapából, édesanyából és a gyermekekből áll. Ugyanakkor társadalmi-gazdasági szempontból is nagyon fontos, hogy szülessenek gyermekek, hiszen elengedhetetlen egy olyan korosztály, akik eltartják a nyugdíjasokat, akik megtermelik a nyugdíjat. Az, hogy egy adott nemzetben hogyan áll a gyermekvállalás, az a termékenységi rátával jól mérhető és e tekintetben igen szomorúak az eredményeink. A ráta megmutatja, hogy egy családban hány gyermek van, ez a szám ideális esetben kettő fölött van, nálunk azonban a legújabb felmérések szerint 1,5 gyermek jut egy családra – részletezte, majd kitért az okokra is.

Árgyelán János szerint ez egyrészt a nyugatról érkező szabados szemlélet miatt történhetett, amely azt sugallja a fiataloknak, hogy a gyermektelen családok szabadabbak és több lehetőséggel élhetnek. Másrészt pedig az is nagyban hozzájárulhatott a kedvezőtlen eredményekhez, hogy itthon nincsenek olyan ingyenesen elérhető egészségügyi kezelések, amelyek a nehezebb helyzetben lévő édesanyákat segítenék, azokat, akiknek küzdelmesebb a gyermekvállalás.

Végh Annamária, a Mozgalom székesfehérvári szervezetének elnöke úgy véli, hogy egy teljes szemléletváltás lenne a megoldás. Mint mondta, úgy látják, hogy a mai, modern világ nem szorgalmazza a gyermekvállalást, pláne nem az egynél több gyermeket, így elsősorban ezen kellene változtatni, hogy a fiatalok ne teherként, hanem áldásként tekintsenek egy gyermek érkezésére. Végh Annamária megjegyezte, az Anya-Ország Alapítvány is ezt a célt kívánja szolgálni. 

Novák Előd országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke felhívta a figyelmet a korábban említett igen alacsony rátára, amely szerint családonként csak 1,5 gyermek születik. Hangsúlyozta, az Anya-Ország Alapítvánnyal együttműködve folytatják a jelen társadalmi célú kampányt, amelyben szeretnék a gyermekvállalásra buzdítani a fiatalokat. Illetve szeretnék, hogy a tudatos gyermektelenség senki számára ne legyen opció.

Az országgyűlési képviselő végül a fent felsoroltak mellett elmondta, céljuk még az is, hogy létrehozzanak egy anyaotthont, ahol a válságos helyzetben lévő édesanyáknak nyújtanának menedéket. Már megkezdték a megfelelő ingatlanok felkutatását, és az sem kizárt, hogy itt, Székesfehérváron alakítják ki az otthont.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában