Egy sokáig elhallgatott kor

2024.02.16. 15:30

A kommunizmus hatalomra jutását és következményeit mutatja be egy kiállítás Bodajkon

Február 15-én egy előadással egybekötött kiállítás megnyitót tartottak a Bodajki Művelődési Házban. Az eseményen a Terror Háza Múzeum történésze, László Bernadett beszélt telt ház előtt, a kommunizmus térhódításáról, politikai csatározásokról és a magyar deportáltak százezreiről.

Palocsai Jenő

László Bernadett történész teltház előtt beszélhetett a történelem fordulatairól

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Terror Háza Múzeum „Házhoz megy a múzeum” című országjáró körútja ezúttal Bodajkon horgonyzott le pár napra. A kiállítás maga a művelődési ház büfétermében látható, ám a megnyitó estéjén egy előadást is szerveztek, melyen László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze tartott rendhagyó történelemórát.

A vándorkiállítás a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán készült, a terror háza a múzeum gondozásában, és a szovjet gulág táborok történetét meséli el. Szóba került a kisgazdapárti Kovács Béla életútja is, aki az ország legnépszerűbb politikusa volt 1945-től egészen az 1947 február 25-én történt eseményekig, amikor is a szovjetek letartóztatták és börtönbe vetették. Ennek az eseménynek és az ő személyének kapcsán tartjuk minden évben február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Felmerült a kérdés, hogy miért települ ki vidéki helyszínekre a Terror Háza Múzeum, illetve hogy milyen a fogadtatása az ilyen kiállításoknak és előadásoknak vidéken?

 

–Én személyesen is kaptam olyan visszajelzést vidéki ismerőseimtől, hogy jó lenne hogyha nem kéne Budapestig eljönni egy kis kultúráért, némi történelemért. Tekintettel arra, hogy a Terror Háza Múzeumnak nem csak ezzel, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatosan is van ilyen vándorkiállítása, így arra gondoltunk, hogy a Házhoz megy a múzeum projektünkkel megpróbáljuk közelebb vinni, könnyebben elérhetővé tenni a magyar történelmet, és nem csak a diákoknak, hanem mindenki számára, aki érdeklődik a téma iránt. A fogadtatással kapcsolatban azt tudom mondani, hogy eddig mindenhol nagy volt az érdeklődés, úgy a diákok mint a helyi idősebb lakosok részéről–fogalmazott László Bernadett.

A csütörtök esti megnyitó és előadás teltházat hozott és nem csak idősebbek számára volt vonzó program, hanem a középkorúak és meglepően sok, akár alsó tagozatos általános iskolás számára is. Amikor az előadás véget ért, friss pogácsa és forró tea segített elmélyíteni a sok szellemi táplálékot. Aki nem látta, hónap végéig megnézheti a kiállítást az intézmény nyitvatartási idejében, illetve előre egyeztetve akár a [email protected] elérhetőségen.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában