Fekete vágás, vallásilag

2024.02.16. 12:22

A böjt ellenére is őrzik a hagyományaikat Magyaralmáson

Bár a böjt megkezdődött, de régi hagyomány Magyaralmáson, hogy ilyenkor tartják az almási disznóvágást. Persze ez nem csak egyszerűen disznóvágás, hiszen kolbásztöltő verseny is zajlik ezzel párhuzamosan, a faluházban illetve annak udvarán.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH-archív

Február 17-én szombaton, ahogy az egy klasszikus disznóvágáson illik, már reggel fél hétkor érkeznek a csapatok, akik aztán rántottával, tepertőkrémmel, füstölt szalonnával, és vegyes magyaros ízelítővel indítják a napot. Persze közben a munka sem áll meg, és megy majd a disznóperzselés, melynek szüneteiben forralt bort és teát lehet inni.

A délelőtt folyamán aztán, a tervek szerint, bekerül a bélbe a kolbász, szétszedik a disznót, és elkészül a disznótoros ebéd, méghozzá szabadtéren, ahogy az valaha lenni szokott. A kiírás szerint az ebéd húsleves, meg székelykáposzta, meg máj, meg pecsenye, meg sült kolbász, savanyúság, na meg torma lesz és persze szokásos módon házi kenyér is sül majd a település kemencéjében, Tóth Zsolt jóvoltából, aki minden évben magára vállalja ezt a nem könnyű, de annál nemesebb feladatot.

A jelentkezési határidő február 14-én lejárt így csak az addig regisztrált csapatok vehetnek részt a versenyen, melyet a Sulák család és a település önkormányzata támogat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában