Maskarás felvonulás

2024.02.03. 20:04

A Bella-tóba hajították a telet (galéria)

Ismét a vidámságba csomagolt hagyományőrzés jegyében töltöttek el egy remek délutánt a pákozdiak közül azok, akik egymás társaságában, zenével és tánccal érzik magukat a legjobban.

Tihanyi Tamás

Volt, aki busójelmezbe bújt és kereplőt pörgetett a felvonuláson

Fotó: Janicska Judit

A Pipacsos Néptánccsoport vezetésével a pákozdi húsbolt előtt gyülekeztek szombaton délután mindazok, akik jelmezes felvonulással köszöntötték a farsangi időszak beköszöntét. A Kultúra Házában a Bütykölde-műhely kézműves alkotóművészeinek közreműködésével remek álarcokat lehetett készíteni, majd ügyes munkával megszülettek a kiszebábuk is. A Pipacsos Táncházat farsangi mulatság követte, amelynek során díjazták a jelmezeket és a legjobb (lekváros) fánkevőket is. Aztán a Kultúra Házától elindultak a résztvevők a Bella-tó felé, ahol az égő – a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket jelképező – kiszebábut a vízbe hajították. 

 Vidám csapat a Kultúra Háza udvarán, ahol tovább építik a pákozdiak közösségét
Fotó: Janicska Judit

– Már nem először rendeztünk február elején ilyen délutánt, a fő célunk ezúttal is a hagyományőrzés volt, amelynek során elsősorban a gyerekekre figyeltünk oda – mondta a FEOL-nak a szervezők nevében Janicska Judit. – Mindenki elkészíthette a saját kicsi kiszebábját és belesuttoghatta a fülébe mindazt a rosszat, amitől meg akart szabadulni, amit el akart tüntetni. Sokat nevettünk, főként a lekváros fánkkal való küzdelmek során, majd a hatalmas, női alakot formázó kiszebábuval, kereplőkkel, volt, aki busójelmezbe öltözve indult el a Bella-tóhoz, hogy minél gyorsabban eltüntessük az életünkből a telet.

Rövidesen újabb rendezvény költözik Pákozdra: február 6-án, kedden 10 órakor „Régiónk régészeti kincsei” címmel – roll-up formában – vándorkiállítás nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum legféltettebb leleteiből a helyi Kultúra Házában.  A kiállítás az őskortól a török hódoltság korának végéig tartó történelmi időszakot mutatja be a gyönyörű tárgyakon keresztül. A megnyitón a múzeumpedagógus tart majd előadást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában