Kápolnásnyék és Környéke Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2024.01.24. 12:00

Török Nándor elnök már húsz éve a bűnmegelőzési mozgalomban

A Kápolnásnyék és Környéke Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentős tevékenységet végez Fejér vármegyében.

Fotó: Csató József

Török Nándor elnök húsz évvel ezelőtt kapcsolódott bele a polgárőr mozgalomba. Lakiteleken lakott akkoriban. Édesapja volt a helyi polgárőr egyesület elnöke, tőle vette át később az önkéntes bűnmegelőzési szervezet vezetését. Azonban már 17 éves korában önkéntesként részt vett a lakiteleki árvíz mentési munkálataiban. A Bács-Kiskun megyei természetvédelmi területet is sújtotta az árvíz, a Kiskunsági Nemzeti Parkban menteni kellett az értékeket.

Már kiskorában lovak között nőtt fel, jelentős érdemei voltak a Lakiteleki Polgárőr Egyesület lovas tagozatának a megalakításában.

Az élet azután úgy hozta, hogy a Fejér megyei Kápolnásnyékre költözött. Akkoriban éppen nem működött a helyi polgárőrség. Török Nándor jelentős szerepet vállalt a szervezet újjáalakításában. Létrejött a Kápolnásnyék és Környéke Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amelynek az elnöke és a tűzoltó parancsnoka lett.

Felesége, Oliser Zsuzsanna az egyesület titkáraként jelentős adminisztratív és pályázat előkészítési munkát végez. Húsz esztendős fiúk is természetesen tagja az egyesületnek. Először ifjú polgárőrként kapcsolódott be a mozgalomba.

Jelenleg 15 taggal tevékenykednek a községben, közülük öten önkéntes tűzoltók is.

2022-ben több mint 8200 óra járőrszolgálatot teljesítettek. Ebből 1900 óra a rendőrséggel közös szolgálat volt, szolgálati gépkocsijukkal, saját autóikkal, motorkerékpárjukkal és quaddal látták el a járőrszolgálatot. Tűzoltó szerkocsijuk is állandóan készenlétben áll, ha szükséges a kivonulásuk.

Török Nándor hangsúlyozza, hogy minden helyi polgárőr rendelkezik a szükséges nyári és téli formaruházattal, a tűzoltók pedig a szükséges védőruházattal és felszereléssel.

A napokban éppen közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Lakiteleken a Bács- Kiskun vármegyei Petőfi mentőcsoporttal. Rendszeresek ezek a közös gyakorlatok az utóbbi években.

Jó a munkakapcsolatuk a kápolnásnyéki önkormányzattal, Podhorszki István polgármester és a testület tagjai jelentős anyagi támogatást nyújtanak az önkéntes bűnmegelőzőknek és tűzoltóknak. Ugyancsak minden esztendőben számíthatnak a Fejér Vármegyei Polgárőr Szövetségre is.

A nyári idegenforgalmi idényben részt vesznek a Velencei-tó környékén dolgozó egyesületekkel közösen a feladatok elvégzésében.

Községükben rendezvénybiztosítással, az iskola tanév kezdésének segítésével, mindenszentekkor és halottak napján pedig a temetők rendjének vigyázásával, forgalomirányítással is foglalkoznak.

A pandémia időszakában, amikor a tanulók nem mehettek az iskolába, a polgárőrség kocsijával szállították ki az ebédet a gyerekek lakcímeire. Ez nem kis feladat volt, de nap, mint nap megoldották, hogy megkaphassák a tanulók az ebédet.

Egyesületükben végzik el az érettségi előtt álló tanulók az ötven órás közszolgálati munkát. Volt olyan fiatal, aki utána polgárőr lett.

Török Nándor elnök és Oliser Zsuzsanna titkár áldozatos munkáját az OPSZ a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetéssel ismerte el. Ezen kívül számos oklevelet és elismerést vehettek át az utóbbi időben.

Az elnök a napokban ünnepelte negyvenedik születésnapját, húsz éves polgárőrségi tagságát és tízéves elnökségét. Sokan gratuláltak hozzá.

Szerző: Csató József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában