Cipők a főszerepben, de nem úgy, ahogy gondolnánk

2024.01.16. 20:00

Ilyen, amikor a “fast fashion” és a “streetfood” új értelmet nyer egy iskolaudvaron (galéria)

Gondolta volna, hogy a kifutók legújabb slágerei az iskolai udvarokban kötnek ki, mint tálalási eszköz? Esetleg egy újfajta étteremlánc van kibontakozóban?

Hajdú Marianna

Készülnek a "cipőetetetők" a "fast fashion" és a streetfood" jegyében, a Csóri Mátyás Király Általános Iskola udvarán

Forrás: Csóri Mátyás Király Általános Iskola

Amikor a Csóri Mátyás Király Általános Iskola igazgatója, Cseténé Szabados Amrita, megpillantotta a cipőből készült “tálalást”, még nem sejtette, hogy hamarosan az iskolája udvarán is divatba jön a "cipőkonyha".

"Csak egy régi cipő és néhány mag kell hozzá – és máris divatos étterem nyílik a madaraknak" - mondja az intézmény vezetője. Az igazgatónő és helyettese nem várt sokat, hamarosan már a karbantartó is segített, hogy az alsó iskola kiülőjének asztalához rögzítsék a kifutott divatú, de még mindig csinos körömcipőket. A diákok izgatottan töltötték meg a lábbeliket magokkal, megalkotva az egyedülálló “streetfood” féle kiszolgálást a madarak számára.

De ez nem csupán egy madáretetési projekt. 

– Állatbarát iskolaként fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megtanulják az állatvédelem jelentőségét – magyarázza az intézményvezető. 

Ráadásul a madaraknak szánt magok sem akármilyenek: a helyi gazdaságból származnak, mind egy szemig!

Ezek a divatos cipőetetők nem csak a szárnyas vendégeket örvendeztetik meg, hanem a diákokat is kreativitásra és felelősségteljes gondolkodásra ösztönzik. A projekt egyben “stílusos” példája annak, hogyan lehet a használt tárgyakat újrahasznosítani – egyfajta "vintage madáretetés", ha úgy tetszik.

 

Az iskola azzal, hogy szokatlan madáretetőket alkalmaz, nem csak a madarak téli ellátását biztosítja, hanem egy fontos üzenetet is közvetít: a kreativitás és az újrahasznosítás remekül összepárosítható az oktatással és a környezettudatossággal.

Annyi biztos, hogy a gyerekek imádják, és a madarak is! Egy régi cipő sosem volt még ennyire népszerű, legalábbis a madarak körében!

A Csóri Mátyás Király Általános Iskola példája mutatja, hogy némi kreativitással és néhány kihasznált cipővel hogyan lehet a tanulást szórakoztatóvá és egyben hasznossá tenni. Nemcsak a madarak, hanem a diákok is hálásak lehetnek ezért a "divatos" téli madáretetési ötletért.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában