5 év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a pénztári jegyváltás

2024.01.06. 09:00

Nőtt az online jegyvásárlások száma és csökkent a pénztári értékesítés a MÁV-nál

A tavalyi évben a jegyek és bérletek 37,7 százalékát már online váltották meg az utasok és ezzel párhuzamosan 32,5 százalékra csökkent a pénztári jegyváltás.

Déri Brenda

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A MÁV szerint az online jegy-és bérletvásárlás növekedése öt fontos fejlesztésük eredménye és a múlt év statisztikát figyelembe véve idén az utasok többsége várhatóan az internetes, illetve a mobilalkalmazással történő jegy- és bérletvásárlást fogja választani. 

2023-ban a belföldi forgalomban közel 5 millió bérletet, 47 millió menetjegyet és 17 millió pót-, illetve helyjegyet váltottak az utasok. A bérletek és jegyek 37,7 százaléka esetében már online: az így eladott jegyek vagy bérletek száma a 26 milliót közelíti. Az értékesítés több mint negyede, 27 százaléka zajlott a MÁV mobilalkalmazásban, és 11 százaléka az ELVIRA felületén. 

– Évente 4-6 százalékponttal emelkedik az online értékesítés aránya. Míg 2019-ben 18 százalék volt, addig mostanra már a jegyeladások nettó bevételének 38 százaléka is ebből származik. De emellett az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett. 2019-ben 12 százalék, 2023-ban pedig már több mint minden ötödik jegyvásárló az automatánál váltotta meg a jegyét. Ez annak köszönhetően, hogy 2022 óta már több mint félezer automata áll az utasaink szolgálatában főként Budapest elővárosi hálózatán és a jelentősebb forgalmú vidéki, illetve balatoni állomásokon, megállóhelyeken. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból – tájékoztat a MÁV.

Az önkiszolgáló rendszerek – ELVIRA, MÁV applikáció, jegyértékesítő automata – népszerűségének emelkedésével 5 év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a pénztári jegyváltás. 

A jelentős változás pedig a fent említett öt fejlesztés eredménye. Ennek egyike, hogy a MÁV applikációban tavaly tavasszal megkezdődött a vármegye- és országbérlet elővételi értékesítése.  Egyes vonatokon már kocsiábrán megjelölve lehetett foglalni ülőhelyet az ELVIRA-ban. Szeptembertől már arról is dönthettek az utasok, hogy pontosan hova szeretnének ülni, azaz ablakhoz, folyosó felől vagy épp asztalhoz. De szintén újítás volt még, hogy láthatók a vonatokhoz rendelt vágányszámok, a késéssel korrigált menetrendi idők, valós idejű, frissített érkezési-indulási vágányszámok. Végül pedig az ELVIRA és a MÁV applikáció felületén a Volánbusz- és HÉV-járatokra is lehet szűrni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában