Javulás

2024.01.16. 11:47

Megújul hét település ivóvízellátó rendszere

Hét település ivóvíz-ellátásának biztonsága javulhat egy nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően, amelyben új technológiai elemek és műtárgyak épülnek, új vízbázist kapcsolnak be a vízellátásba, és a vízkezelési kapacitás is nagymértékben növekszik.

Feol.hu

Javuló vízellátás várható

Fotó: DRV Zrt.

A fejlesztés 13,232 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból valósul meg. A 2023 tavaszán indult projekt előkészítő szakaszában a szakemberek folyamatosan végzik a szükséges tervezési és engedélyezési feladatokat.

A projekt célja az ercsi vízbázis felhasználásával, a kútsor bővítésével a térségben található települések – Adony, Beloiannisz, Besnyő, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs, Velence – ivóvíz-ellátásának fejlesztése új vízbázisra való áttéréssel, a vízkezelési kapacitás növelése és a technológia korszerűsítése mellett.

Az üzembiztonság szavatolása, a hatékony és fenntartható működés biztosítása érdekében az ercsi kúttelepen további 3 kút létesítésével bővül a vízbázis. Ezenkívül megépül 900 méter gerincvezeték, megvalósul a kétirányú nyomásfokozás Velence és Kulcs irányába külön mennyiségmérés kiépítésével, valamint új távvezetékek építése Kulcs, Velence, Beloiannisz és Besnyő irányába, összesen közel 25 km hosszúságban. A hálózathoz kapcsolódóan új technológiai elemek és műtárgyak épülnek. Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Adony és Pusztaszabolcs településeken új nyomásfokozó térszíni gépház és fertőtlenítő létesül; Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa és Adony településeken glóbusz- és telephely-rekonstrukció történik, valamint Besnyő, Beloiannisz és Iváncsa településeken új mennyiségmérő műtárgy kerül kiépítésre.

A fejlesztést az Építési és Közlekedési Minisztérium és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. konzorciuma valósítja meg.  A projekt fizikai befejezésének várható határideje 2025.12.31.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában