Jéghelyzet

2024.01.22. 12:18

Közel a bűvös határ: ilyen vastag most a Velencei-tó jege!

Nem csökkent a Velencei-tó jégvastagsága az elmúlt napokban. Ám még mindig nem éri el a biztonságos szintet.

S. Töttő Rita

Illusztráció!

Fotó: Pexels

Január 22-én, azaz ma reggel is megmérte a Velencei-tó jégvastagságát a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Vármegyei Szakaszmérnöksége. Hiába volt egy kis hőmérsékletingadozás az elmúlt napokban, még mindig elmondható, hogy a tó felszínét továbbra is egybefüggő jég borítja. A jég vastagsága az Agárdi Tófelügyelőség előtti nyílt vízterületen ma reggel is 7- 8 centiméter között volt – adta ki a tájékoztatást a Szakaszmérnökség, hozzátéve: a kikötőkben, öblökben, védett part menti területeken azonban már 8-9 centiméteres vastagságú jég alakult ki.

A jégre menni azonban még mindig nem ajánlott! Temesvári Mihály tófelügyelő erre vonatkozóan fontos tapasztalatot osztott meg: a jégen való tartózkodás legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Hozzátette: a gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában