Szerencse és bőség az újévre

2024.01.01. 20:00

Idén sem szakadt meg a hagyomány: 1500 adag lencsét osztottak ki újév napján Székesfehérváron (videó, galéria)

A lencse a néphit szerint pénzt és gazdagságot hoz annak, aki ezen a napon bőségesen fogyaszt belőle. Székesfehérvár lakói is eme különleges és ízletes hagyomány ápolására készültek az újév napján.

Hajdú Marianna

A székesfehérváriak tömött sorokban gyűltek hétfőn napközben, hogy a szerencsehozó lencse jótékony hatásából részesüljenek, ami elsőként a gyomorra gyakorolta áldásos tevékenységét

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Székesfehérvár szívében, a Palotai kapu téren, egy különleges újévi hagyomány elevenedik meg évről évre. A Magyar Honvédség gulyáságyúi és a helyi Lecsóház fazekai színültig telt ízletes, szerencsehozó lencséje várta január 1-jén délután, hogy közösen fogyasszák el a város lakói. 

Mint minden évben, idén is Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a rendezvényt, ahol már nagyon sokan, hosszú sorokba tömörülve várták, hogy a lencsefőzelék elfogyasztásával nemcsak a testüket, hanem a lelküket is táplálják. Az ünnepi hangulatot tovább emelte a hír, miszerint Kovács Sarolta, a város büszkesége, olimpiai bronzérmes és világbajnok öttusázó bejelentette, hogy visszavonul. Elért eredményeit és munkásságát az összegyűlt tömeg hosszantartó tapssal köszönte meg.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott köszönetet a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó-és Vezetésbiztosító Dandár katonáinak az 1000 adag ínycsiklandó ételért, amelyek a katonai gulyáságyúkban főttek.

További 500 adag ízletes, szerencsehozó lencsével érkezett a Lecsóház is. Az összesen 1500 adag étel kiosztásában a polgármester és a képviselő mellett Lehrner Zsolt, Mészáros Attila, Róth Péter alpolgármesterek, Deák Lajosné, Fazakas Attila, Kovács Zsoltné, Molnár Tamás, Östör Annamária, Viza Attila mellett Szontághné Kovács Erika, Székesfehérvár önkormányzati képviselői, valamint a Magyar Honvédség katonái, a Nosztalgia Nyugdíjas Klub Egyesület és a Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ munkatársai is segédkeztek. A főétel mellé meleg teával is szolgáltak az újévet ünneplőknek.

A székesfehérvári újévi szerencsehozó lencse nemcsak a gyomrot, de a lelket is táplálta és reméljük, hogy a bugyellárisokat is megtölti az új esztendőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában