Fűben, fában, szőttesekben rejlő kézműves művészet

2024.01.15. 21:00

Hétvezér est Fehérváron

A Fejér Szövetség 623. Hétvezér estjén Fűben, fában, szőttesekben rejlő kézműves művészet címmel Rózsavölgyi Ágnes kézműves tart előadást január 16-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Rózsavölgyi Ágnes kézműves – Betlehemi jelenet

Fotó: VV (Az alkotó közösségi oldala nyomán

– Rózsavölgyi Ágnes kézműves, kárpitszövő a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagja. Rendszeresen találkozhatunk vele mesterség bemutatókon és játszóházi foglalkozásokon, városi rendezvényeken. Alkotásai az országban sok helyen, a többi között a Duna Palotában, a Vajdahunyad várban és a Szent István-bazilikában egyaránt megtekinthetők. Szövött képeit, tértextil alkotásait

egyéni kiállításokon mutatja be. Ékszereit, őszi, adventi, kosár-fonott munkáit tematikus kiállításokon láthatjuk – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

„Szerencsésnek mondhatom magam, mert nemzetközileg is elismert mesterektől tanulhattam, akik úgy adták át tudásukat, hogy tanítványaiknak sikerélményben legyen része. Kerámiázni Franta Dezsőtől és Szarka Tamástól, tűzzománcozni Szűcsné Novák Máriától, csuhézni Ormándi Mártától tanultam. Egy tanfolyam keretében megismerkedtem Bakai Erzsébet textilművész, nyugalmazott egyetemi tanárral, aki bevezetett bennünket a gobelinszövés rejtelmeibe. Azóta is minden évben kurzusokat tartunk Fehérváron” – írta magáról Rózsavölgyi Ágnes. „A gobelin szó kézzel szövött képet jelent, elnevezését a kelmefestő francia Gilles Gobelinről kapta 1600 körül. A gobelinszövés bonyolult szövési technika, amit a szőni tudók közül sem tud mindenki elsajátítani. A hímzéssel készített textileket tévesen nevezik gobelinnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában