Kitüntetés

2024.01.17. 11:00

Heinek Ottó-díjat vehetett át a szári származású történész kutató

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által meghirdetett pályázaton Heinek Ottó-díjat vehetett át a szári születésű Schweininger Péter, történelem és földrajz szakos tanár, egyetemi tanársegéd, az ELTE Történelem Segédtudományi Tanszék oktatója.

Borsányi Bea

dr. Schweininger Péter

Forrás: MNOÖ közösségi oldala

A díj célja a 40 évnél fiatalabb, magyarországi német kutatók támogatása, akiknek kiemelkedő doktori disszertációjukért, monográfiájukért, illetve tudományos publikációikért ítélhető oda a díj. Feltétel volt még, hogy a pályázatra beadott, magyar vagy német nyelven írt munkát 2021. szeptember 23. után védte meg vagy tette közzé a szerző.

„Sváb világok. Migráció és mentalitás Száron 1729-1848 között – ezt a címet viseli Schweininger Péter summa cum laude minősítéssel jutalmazott doktori értekezése, amely a katolikus németek által lakott Szár társadalmi folyamatait vizsgálja. A tanulmány két központi kérdést taglal: egyrészt, hogy mi állhatott az 1763-as egyházi összeíráskor tapasztalt feltűnően alacsony népességszám hátterében Száron; másrészt, hogy miért nem nőtt Szár lakossága 1778-1850 között, tehát több mint hét évtizeden keresztül” – olvasható az MNOÖ által közreadott hírben.

„Schweininger Péter jövőbeni kutatási helyszíne továbbra is a szülőfaluja, Szár lesz. Úgy gondolja ugyanis, hogy a modern helytörténeti munkáknak ígéretes jövőjük van, mert a hétköznapi embereket, a mindennapi kapcsolatokat, a kisebb közösségek bizonyos jelenségeit helyezik a fókuszba, amelyeket az országos történettudomány nagy modelljei nem mindig tudnak ábrázolni. A jövőre tervezett kutatási témája ugyancsak a magyarországi németség történetéhez járulhat hozzá fontos részletekkel: Szár község demográfiai tendenciáit tervezi vizsgálni 1848 és 1948 között” – zárul a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának híre.

Forrás: MNOÖ közösségi oldala

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában