Arcanum

2024.01.15. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Sinkó Viktória

Nem hiányzik a leltárból?

60 évvel ezelőtt a Hírlap hasábjain jelent meg a hír, miszerint egy tenyészkant talált a zámolyi Termelőszövetkezet, melyet legnagyobb megdöbbenésükre, senki sem keresett. Azt írja a Hírlap, hogy „A szabályok értelmében egy gazdaság minden tulajdonát képező élő és holt tárgy leltárba tartozik. S minél nagyobb egy tárgy, annál szembetűnőbb, különösen ha hiányzik. Nehezen hihető, hogy egy apaállat csak úgy nyomtalanul eltűnhessen, s még inkább hihetetlen, hogy ha már elveszett, egyáltalán ne keressék. Pedig így van — állítják a zámolyi Petőfi Termelőszövetkezet irodáján —. Nálunk van egy tenyészkan, amiért nem jelentkezik a tulajdonos. A mi gazdaságunkban találtuk, azóta is etetjük, gondozzuk, elkülönítve a miénktől. Már végigtelefonáltuk a környező községek termelőszövetkezeteit, az állami gazdaság üzemegységeit, s gazda nem akadt sehol. Természetesen, bővebb tájékoztatást nem ad a termelőszövetkezet sem a megtalálás időpontjáról, sem a szóbanforgó apaállat külsejéről, nehogy jogtalan tulajdonos jelentkezzen érte. A „személyleírást” annak kell tudnia, aki majd jelentkezik érte. Mert mégis remélik, hogy valahol hiányzik majd az évvégi leltárból. Ha mégse, akkor valahol a leltárban, de leginkább a leltározókban valami hiba van.”


Megállás Angyal módra

„Színhely: az egyik móri járda. Jeges felszínén fiúk, lányok csúszkálnak. Jókat esnek, nevetnek. Arcuk piros, kedvük harsány. Hóból csak egy kevéske jutott, van viszont jég. Hadd kopjon a cipő, hadd csússzon a szán! Két kis legény szánnal siklik. A „haverok” meg-meglökik őket, röpülnek a lejtős járdán.” — olvasható egy igazi téli hangulatú írás az 50 évvel ezelőtt megjelent Hírlapban, ami akár drámai véget is érhetett volna. — „Egyszercsak autó tűnik fel az országúton. — Vigyázz, Karesz! Fékezzünk, mert hátha nem tudunk megállni a járda szélén, s nekihajtunk. — Ne izgulj, öcsi! Majd mielőtt odaérnénk, hirtelen, csikorogva fékezünk. Úgy állunk meg, mint ahogy az Angyal szokott a tv-ben. A szánkó nem csikorgott, de az ellentétes irányú lábfékek miatt elvesztette egyensúlyát és felborult. Szerencsére, mert így nem juthattak az úttestre. Az autós lassított, de a minden lében két kanál legény Angyalszabású tette rosszul is végződhetett volna. Az esetnek tanúja volt az egyik apuka. Alaposan megdorgálta, kioktatta a nebulókat, ő jól tette, hogy „kanál volt a lében”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában