Változás

2024.01.31. 15:30

Február 1-től új útdíjrendszer lép életbe

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve a humanitárius katasztrófára, valamint ezek következményeire hivatkozva február 1-től, azaz csütörtöktől új útdíjrendszer lép életbe.

Déri Brenda

Fotó: Archív / Illusztráció

E szerint holnaptól útdíjköteles a nehéz-tehergépjármű és a lakóautó, valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból vagy másik útdíjköteles gépjárműből álló járműszerelvény –áll a Magyar Közlönyben. 

Az úthasználati díj mértékét a gépjármű fajtája és műszaki adatai alapján határozták meg:

D1 díjkategória: a motorkerékpár és a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija D2 díjkategória: valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek

B2 díjkategória: az autóbusz

U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó gépjárművek által vontatott pótkocsi (utánfutó) 

Az útdíjak kategóriánként – kivéve a D1 és az U – eltérnek.

A rendelet továbbá arra is kitér, hogy, ha D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó gépjármű U kategóriába tartozó pótkocsit vontat, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató gépjárműre is. A vontatmány forgalmi rendszámára megváltott jogosultság nem keletkeztet úthasználati jogosultságot az azt vontató gépjárműre. A B2 – autóbusz – díjkategóriába tartozó gépjárműre megváltott jogosultság érvényessége március 31-én abban az esetben is lejár, ha a megváltásakor hatályos rendelkezések alapján ezen az időponton túl is érvényes lenne. 

A jogosulatlan úthasználat után pótdíjat kell fizetni. 60 napon belüli fizetéskor ez az összeg D1, D2 és U kategóriákba tartozóknál 14 875 forint, B2-nél pedig 66 925 forint. 60 napon túli fizetés esetén emelt pótdíjat kell fizeti, ez előbbi kategóriák esetében 59 500 forint, míg utóbbinál 267 ezer forint. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában