Ünnepi évre készülnek

2024.01.12. 16:00

Ez az esztendő különleges lesz Bakonycsernye számára

Tartalmas, munkával és fejlesztésekkel teli évet zárt a nagyközség és annak önkormányzata. Az elvégzett feladatokat felsorolta Turi Balázs polgármester, aki egyúttal el is árulta az idei év ünnepléssel kapcsolatos terveit. Csernye idén 300 éves, így ebben az esztendőben ünnepel a település.

Palocsai Jenő

A mozgalmas, feladatokkal és eredményekkel teli évről, és az idei ünnepről nyilvánosság előtt beszélt Turi Balázs

Fotó: Az önkormányzat

Sok mindenre pályázott a nagyközség, és a kiírások között is vannak mindig prioritások, ugyanakkor a tavalyi év egyértelműen az útfelújításokról szóltak.

–Soha Csernye történetében annyi kilométer út nem újult meg egy éve alatt, mint a 2023-as évben.

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy a Kisgyón felé vezetőre igencsak ráfért a renoválás. A kicsivel több mint 2.3 km hosszú út nagy része, erősen leromlott állapotban volt. Fontos külterületi útról beszélünk, hiszen a tűzifának a felhasználókhoz való eljuttatásában is komoly szerepe van, de rendkívül népszerű útvonal ez turisztikai szempontból is, hiszen kirándulók százai is ezt használják a túraútvonaluk megközelítésre. Ezzel párhuzamosan elkészült a Rózsa utcai óvodát kiszolgáló, az autók parkolására alkalmas aszfaltos megálló is–emlékezett vissza a fejlesztésekre Turi Balázs polgármester.

Fotó: Az önkormányzat

Persze elkészült sok más is, például a településközponti parkoló térkövezése, az új bölcsődei szoba, a temetői parkoló és főkapu is. De az általános iskola udvarán is látszanak a fejlesztések, és fűtéskorszerűsítés is nagyon időszerű volt, igaz, utóbbi a tankerület sikeres pályázata alapján.

Az eredményeket nem csak a csernyeiek érzik és látják mindennap, hanem messze eljut a híre. Így történhetett, hogy tavaly az év második felében Családbarát Önkormányzat díjat kapott a nagyközség. Az elismerés mellé kétmillió forint is jár, amiből elektromos kerékpárokat vásárolnak majd a kézbesítőnknek és a szociális dolgozóknak.

A polgármester évértékelőjében dicsérte még a számtalan helyi civil szervezet munkáját és eredményeit, majd rétért az idei év legfontosabb eseményére, melynek már tavaly is voltak előzményei.

Fotó: Az önkormányzat

–Az év végi hajrában hozta meg a képviselő-testületünk szerintem az egyik legjobb döntését. A Bakonycsernye 300 évforduló alkalmából, pénzmaradványunk terhére minden háztartásba eljuttattunk egy Csernye Anno naptárt karácsonyra. A munka gyorsan zajlott, köszönet Kadlecsik Istvánnak, Pityukának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a fiókja mélyén meglapuló fotókat. A Bakonycsernye Anno egy kiadvány, ami gyökereinket tárja fel, és hozzájárul ahhoz, hogy megértsük, kik is vagyunk valójában–fogalmazott Turi Balázs, akit a Bakonycsernye 300 ünnepsorozat programjairól kérdeztünk.

–Bakonycsernye újra telepítésének 300 évfordulóját ünnepeljük, de mindannyian tudjuk, hogy egy települést nem a kövek, s nem az azok mögött álló évek száma, hanem a benne élők személyisége teheti csak naggyá. Ez az év lehetőséget nyújt nekünk, hogy mély tisztelettel emlékezzünk azokra az elődeinkre, akiknek hite, összetartozásának ereje, a csernyei föld szeretete 300 éven át, generációkon keresztül megtartotta ezt a települést. Azokra az emberekre, akiknek tulajdonságait mi mai csernyeiek magunkban hordozzuk. A csernyeiek DNS-ébe van kódolva a lelkesedés, a kitartás és az összefogás. A lelkesedés, ami által több évszázada generációkon keresztül minden nappal szebbé, jobbá varázsoljuk ezt a falut és annak környezetét. Tesszük ezt azért, hogy a csernyeiek minden nap megélhessék: jó itt élni, jó csernyeinek lenni. A naptáron túl szeretnénk, ha ebben az évben végigkísérne bennünket ez az emlékév.  Szeretnénk, ha hétköznapok folyamán minél többször emlékeznénk meg a jeles évfordulóról.  De tervezzük egy olyan háromnapos rendezvény megvalósítását is, ahol egy a csernyei értékeket bemutató kulturális, hagyományőrző és populáris kikapcsolódás is megvalósulhatna. Érdemes már most beírni a naptárba május 10-11-12- ét, mert akkor történni fog valami–hagyta meg a titokzatosság fátylát a település vezetője.

Hogy ,miből áll majd a háromnapos ünnep, azt nem tudtuk meg, de azt igen, hogy 2024-ben Bakonycsernye ad otthont a Magyarországi Szlovákok Napja rendezvénynek. Az is kiderült, hogy a pályázatok, illetve a fejlesztések sem állnak le, ugyanis éppen a 300. évfordulós évben teszik le az egészségház alapjait, sőt, most indulhat az evangélikus óvoda új épületének kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában