Néma koszorúzás

2024.01.19. 20:38

Emlékezés a 75 éve született Siklósi Gyula régészre

Néma koszorúzással tisztelgett a 75 évvel ezelőtt született Siklósi Gyula régész emléke előtt a város polgármestere, országgyűlési képviselője és a 2017-ben elhunyt, a középkori Fehérvár történetét egy életen át kutató tudósról elnevezett várostörténeti központ igazgatója. Cser-Palkovics András, Vargha Tamás és Kulcsár Mihály a megemlékezést követően jelentette be, hogy ebben az évben a város e jeles évforduló kapcsán számos rendezvénnyel, kiadvánnyal emlékezik Siklósi Gyulára.

Feol.hu

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Siklósi Gyula 1949-ben született Budapesten és tanulmányait is ott végezte. Az ELTE BTK-n szerzett diplomát régészet-történelem szakon 1977-ben. Hivatást választott magának, egy olyan küldetést, amely Fehérvárra hozta. 1978 óta folytatott kutatásai alapján ő volt a középkori Székesfehérvár legjobb ismerője. 2014-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést vehetett át. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig 2012-ben választotta Székesfehérvár Díszpolgárává, elismerve azt az életművet, amelyet szeretett városa, Székesfehérvár középkori történelme megismerésének és megismertetésének szentelt. Tudományos munkássága alapján megkérdőjelezhetetlen, hogy a régész nemcsak szívével, hanem eszével is szerette városunkat. Születésének 75. évfordulójához közeledve az emlékezés koszorúját és mécsesét helyezte el pénteken Siklósi Gyula régész sírjánál Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója. - olvasható az ÖKK közleményében.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

E jeles évforduló kapcsán számos rendezvénnyel, kiadvánnyal, kiállítással emlékezik meg a város a nagyszerű tudósról, akinek sokat köszönhetünk, hiszen kiemelkedő munkát végzett Székesfehérvár történetének kutatásában, megismerésében és megismertetésében. A legfontosabb történeti feltárások fűződnek a nevéhez, mint a korai, majd az újabb királyi vár, vagy a Palotai kapu feltárása. Munkásságáról, kutatásairól, az általa elért eredményekről és a jövőbe mutató tudományos kérdésekről is szó lesz azon az egész éves programsorozaton, amelyet a 75 éve született városkutató emlékének szentelnek. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Siklósi Gyula régészről, munkásságáról, a középkori és az újkori Székesfehérvárhoz fűződő kötődéséről is olvashatnak január 21-én, vasárnap, születésének évfordulóján a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont közösségi oldalán és a város honlapján (www.szekesfehervar.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában