Fokozott óvatosság és figyelem szükséges

2024.01.10. 18:00

Balesetveszélyes kereszteződések Dunaújváros körzetében

A régi Nagyvenyimre vezető út és a 6-os főközlekedési út találkozása, valamint a papírgyárnál lévő szintén 6-os úti csomópont két olyan szakasz, amelynél fokozott óvatosság és figyelem szükséges.

Feol.hu

Fotó: Laczkó Izabella / DUOL

A Nagyvenyim felől érkező út–6-os úti becsatlakozás Kiss Sándor közlekedési járművezető oktató szerint nincs megfelelően kitáblázva, ezért az idegenek, vagy a kezdő sofőrök belerohanhatnak ebbe a kanyar után közvetlenül ott lévő útkereszteződésbe – árulta el a duol-nak a szakember. 

Mint írják az a szabály, hogy a veszélyt jelző táblát a veszély helyétől lakott területen 50-100, lakott területen kívül pedig 150-250 méterre kell kihelyezni. Ez utóbbi távolság között nem kell kihelyezni azt, hogy hány méterre van a kereszteződés, ha ennél közelebb, akkor viszont ki is kell írni. A konkrét helyet vizsgálva 100 méterre van jelölve a főút, de a járművezető oktató szerint ez nincs több 50 méternél. Ez lehet az oka annak, hogy az autósok időről időre „beleszaladnak” a kereszteződésbe. Ugyanekkor azt is hozzá kell tenni, hogy a megengedett sebesség az útszakaszon 90 km/óra és a kereszteződés előtt sebességkorlátozást előíró tábla sincs kihelyezve. Tehát, ha túl későn észleli a sofőr az elsőbbség adást jelző táblát, akkor szinte lehetetlen megállni. 

Kiss Sándor a duol-nak elmondta szerinte segítene a közlekedési helyzet megoldásán az, ha az úttestre felfestenék a veszélyes helyre figyelmeztető vonalat és útburkolati jelet a megfelelő veszélyt jelző tábla után, közvetlenül a veszélyes hely előtt. 

A másik kritikus közlekedési pont a papírgyári kereszteződés, ahol rendkívül nagy a kamionforgalom és az útburkolati jelek sem észlelhetők tisztán. Az oktató úgy véli nagyobb figyelmet kellene fordítani itt is az útburkolati jelek felfestésére, illetve visszavenné a 70 km/óra sebességkorlátozást akár 50-60-ra, mert a 70-es korlátozást is rendre túllépik a vezetők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában