Koszorúzás és megemlékezés

2024.01.18. 18:30

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából szervez megemlékezést a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Január 21-én, vasárnap 15 órakor a Kossuth Lajos utcai emléktáblánál koszorúzással kezdődik a program, ami előadással és a Felsővárosi Általános Iskola német nemzetiségi osztályainak műsorával folytatódik az Árpád Fürdő rendezvénytermében.

Feol.hu

Forrás: Székesfehérvár Megyei Jogú Város honlapja

Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el. 

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapján az egykori Németek utcájában álló épület elé várják a megemlékezőket Székesfehérváron. 1946-ban, január harmadik hetében indultak ez első kitelepítésék Budaörsről.  A többször is leálló kiszállítások 1948. június 15-én értek véget, addig mintegy 130-150 ezer embert az amerikai, 50 ezer embert a szovjet megszállási övezetbe szállítottak, a korábban elmenekültekkel együtt mintegy 220-250 ezer lehetett a Németországba hurcoltak száma.

Két szál rozmaringág és Wilhelm von Humboldt gondolata látható és olvasható azon az emléktáblán, amely a Kossuth Lajos utca 11. számú ház falán állít emléket Székesfehérvár minden német származású lakójának. A Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékezése január 21-én, vasárnap 15 órakor koszorúzással kezdődik, majd az Árpád Fürdő rendezvénytermében folytatódik. Horváth György képviselő tart előadást, majd a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adnak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában