Szentmise és közösségi program

2024.01.10. 11:00

A felsővárosiak egykori fogadalomtételére emlékezünk Szent Sebestyén napon

A felsővárosiak egykori fogadalomtételére emlékezünk Szent Sebestyén napon

Déri Brenda

Fotó: FMH-Archív / NN

A megyeszékhely egyik legrégebbi ünnepén, Szent Sebestyén napon a városlakók arra emlékeznek, amikor 1739-ben a felsővárosiak böjtöt tartottak és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy szabadítsa meg őket a halálos pestisjárványtól. Azóta már tudjuk, imáik meghallgatásra leltek, mert Fehérvár megmenekült a járványtól, lakói pedig ezt egy örök időkre szóló fogadalomtétellel hálálták meg. Ennek a fogadalomnak emlékére tartanak minden év január 20-án szentmisét, valamint közösségi programot a Felsővárosban. 

A fogadalom részeként építették meg 1739 és 1749 között a Szent Sebestyén-kápolnát, amelyet aztán később nagyobb templommá bővítettek. A templomban január 20-án reggel 10 órakor Spányi Antal megyéspüspök a város papságával tart szentmisét, a zenés miseszolgálatot a Primavera Kórus biztosítja. A szentmise kezdete előtt, 9 óra 40 perckor a kórus a templomban az ünnep tiszteletére koncertet is ad. A kórust Szarka Andrea kíséri orgonán, vezényel Burján Orsolya karnagy. A mise után az esemény résztvevőit forró teával és a Szent Sebestyén napján hagyományos fánkkal vendégeli meg a Fehérvári Polgárok Egyesülete a templom előtti téren – tájékoztat közleményében az SZKKK. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában