Fejér évfordulós emlékei

2023.12.12. 17:00

Régi idők hírlapjai mesélnek

Kecskés Zoltán

Épül a partfal

50 évvel ezelőtt járunk. Jeges szél süvít, vadul csapkodnak a piszkos-szürke hullámok a decemberi Velencei-tó ugyancsak barátságtalanul fogadja munkatársainkat.  Arra kíváncsiak, hogyan épülnek télen a tó vízügyi létesítményei, hiszen mint tapasztalják,  a hideg ellenére a parton — Agárd és Gárdony között — betonkeverő dolgozik hatalmas markoló önti a terméskövet egy uszály gyomrába, pufajkás munkáson lapátolnak. 

„Gárdonynál mozgalmas a táj. Velence határáig mesterséges partot építenek, csónakkikötőt létesítenek. A munkanagyságára jellemző, hogy eddig a nád harminc százalékát kikotorták, a százezer köbméter iszapot a partra hordták. December elejéig végeztek a munka nyolcvan százalékával. A jövendő kikötő az agárdi párja lesz, cölöpsorai között hatszáz csónak talál majd kikötési lehetőséget. A munkaszakaszosan folyik, előreláthatóan 1977-re készülnek el vele teljesen, de a partfalat és a csónakkikötőt szeretnék már 1975-ben átadni rendeltetésének" – olvasható az 1973. december 12-i lapszámunkban. 

Előállították a rablóbandát

20 évvel ezelőtt rablások egész sora történt Felcsúton és környékén. Ahogy arról akkor hírlapunk beszámolt, elektromos fűrészt, műanyag ajtót, lambériát, fűnyírót és egyéb más háztartás körüli tárgyat tulajdonítottak el a rablók, mintegy kétmillió forint értékben. 

„A helyi és a bicskei nyomozók vizsgálataiból kiderült, több helyszínen ugyanazon személyek törtek be. Az adatgyűjtés során eljutottak a Fű utcai betörés sértettjeinek két 19 éves ikerunokájához és annak baráti köréhez. A társaság tagjai hol hármasával, hol négyesével követték el a rablásokat, egy esetben például egymillió forintnyi kárt okoztak egy, a Szári úton lakó családnak, ahonnan lambériát loptak el, máskor elektromos gépeket emeltek el félmillió forint értékben. Tegnap előtt este azonban a rendőrök előállítottak öt férfit, akiket a lopásokkal gyanúsítanak, valamint egy nőt, akit orgazdaság miatt hallgattak ki gyanúsítottként, hiszen részt vett egy fűnyíró eladásában. A bűnesetekkel gyanúsított öt férfi és egy nő beismerő vallomást tett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában