Elhelyezték a megemlékezés koszorúját

2023.12.07. 12:30

Néma főhajtás az 56-os fehérvári asszonyokért

Az 1956. december 7-i székesfehérvári asszonytüntetésre emlékezve csendes megemlékezést szervezett a városi önkormányzat csütörtökön délelőtt. A résztvevők Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen megkoszorúzták a Hősök terén 2021-ben átadott emléktáblát, amelyet Pintér Balázs szobrászművész készített.

Kecskés Zoltán

Csendes koszorúzással emlékeztek az 1956-os székesfehérvári asszonytüntetésre.

Fotó: Nagy Norbert

Mint ismert, 1956. december 4-én Budapesten nőtüntetés zajlott, ez volt az utolsó a forradalom fővárosi tömegmegmozdulásai közül. A következő napokban több nagyvárosban szimpatizáns események zajlottak, köztük Székesfehérváron is: december 7-én bátor helyi asszonyok és lányok szerveztek néma tüntetést. „A nők kiállása egyértelművé tette, hogy erővel ismét nem sikerült megtörni a magyar szabadság fáját." – mondta még 2021-ben Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tábla avatóján. Ezekre az eseményekre és az asszonyok bátor kiállására emlékeztek meg a város elöljárói csütörtökön délelőtt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában