Visszatekintő

2023.12.23. 07:00

Második negyedév: Nyolcvannégy lakástűz – Dalünnep a javából – Új összekötő út – Vármegyenap Dégen

Mi történt a múlt évben, Fejér vármegyében? Hónapról hónapra, napról napra a Fejér Megyei Hírlap híradásaiból csemegéztünk.

V. Varga József

Pákozdon bizony utolérték a leányokat a locsolkodók

Fotó: FMH-Archív / TT

Április 11. Úgy locsolkodtak, ahogy a régiek

Húsvéthétfőn a pákozdi Mákvirág Hagyományőrző Egyesület tagjai vizes vödröket ragadtak, majd lovas kocsira ültek annak érdekében, hogy felelevenítsék a locsolkodás szép hagyományát. Megkergették, utolérték és meglocsolták a leányokat a Kultúra Háza udvarán. Sokan csatlakoztak hozzájuk, köztük a település népzenészei, néptáncos csoportjai is.

Április 14. Három hónap alatt 84 lakástűz

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kimutatásából kiderült, hogy 2023 első három hónapjában 84 lakástűz volt szűkebb pátriánkban. Az adatok elképesztők. Az égő épületekhez 179 tűzoltójármű vonult ki, a lakástüzek eloltásához összesen 62 órára volt szükség. Az év első negyedében 1114 négyzetméternyi épített terület égett le.

Április 17. Mese 24 órán át

Szombaton 10 órától vasárnap 10 óráig 24 órán keresztül szóltak a mesék szóban, táncban, zenében, bábozásban elmondva Zámolyon, a Csoóri Sándor Művelődési Házban. A 10. Meseidő igazából az újjáépítésről, az újjászületésről szól, fogalmazott a Hírlapnak Sallai Mihály polgármester, aki annak idején a Zámolyi Rege Egyesület elnökeként az egyesület tagjaival megálmodta és elindította ezt a programot.

Április 22. Japán cseresznyevirágzás Gárdonyban

A Velencei-tó térségének talán legszebb fasora Gárdonyban, a Gárdonyi Géza sétányon található, amely áprilisban mutatja legszebb arcát. Teljes pompájában virágzik itt most a sok gyönyörű lombkorona – ezek a fák a több mint 30 éves japán díszcseresznyék.

Április 22. Díszpolgár lett a „nemzet halásza”

– Nem hiszem, hogy van annál felemelőbb érzés, mint amikor valakit a szülővárosa választ díszpolgárává. Nemcsak én kötődöm gyermekkorom és kora ifjúságom helyszínéhez, hanem az ercsiek is számon tartanak, maguk közül valónak éreznek – mondta Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a már külföldön is ismert Halország megálmodója és létrehozója, a „nemzet halásza”.

Április 25. Dalünnep a javából

Kodály Zoltán 140., Petőfi Sándor és a Himnusz születésének 200. évfordulójára emlékeztek Tácon. A 97. életévében járó Fehér József néptanító, karnagy kezdeményezésére a Gorsium Általános Iskola sportcsarnokában gyűltek össze a résztvevők. Az önkormányzat az emlékkoncerten díszoklevelet adományozott Fehér Józsefnek életművéért.

Japán cseresznyevirágzás Gárdonyban
Fotó: FMH-Archív / STR

Május 2. Tehetség-gála a tánc világnapján

„A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak” – Goethe örök érvényű gondolatát Ikerné Miklósa Györgyi igazgató idézte. A Tehetség Művészeti Iskola tánc világnapi gálaműsorát szombaton rendezték Sárbogárdon, a városi művelődési központban. Felléptek az intézmény előszállási, paksi, sárbogárdi és sárszentmiklósi balett, moderntánc (hip-hop), néptánc és társastánc tanszakos növendékei, közreműködött Szemző Angéla és zenekara.

Május 2. Tavaszünnep Gorsiumban

A hagyományokat folytatva császári bevonulással kezdődött Tácon a gorsiumi tavaszköszöntő ünnep, a Floralia. A felvonulók öltözékei és harci eszközei korhű képet adtak az ókori római világról. A délelőtt a palotaépület felszentelésével és gladiátorjátékokkal folytatódott. A kultúra kedvelőit színielőadás is várta, a Gorsiumi csetepaté… című. A bemutatót íróként és rendezőként Matuz János jegyezte. Az egyik leglátványosabb programelem az újdonságként debütáló fogathajtóverseny volt.

Május 9. Megnyílt az összekötő út

Miután a betontömböket elvitték, és a behajtást tiltó táblákat is leszerelték, május 8-án 9 óra tájban birtokba vehették az első autósok Székesfehérváron, a Seregélyesi és a Sárkeresztúri utat összekötő új összekötő utat. Bízunk abban, hogy a déli összekötő jelentősen tehermentesíti majd a fehérvári utakat.

Május 13. Negyvenéves a Los Andinos!

Negyvenéves a Los Andinos együttes! Az „andokiak” élettel töltötték meg a megyeszékhely utcáit az 1980-as években. A Ki mit tud? országos döntőjében milliók nézték a fehérvári fiúkat, ahogy pánsípra tekernek egy egész országot. Az ifjú indiánok, a szabadság dalnokai – Tárnok Ákos alapítóval beszélgettünk.

Május 15. Fesztiválhangulat és kerékpáros őrület

A hatalmas érdeklődés olyan látványos dolgokat képes előhozni, mint amit a martonvásári Szent László Huszáregyesület vitt véghez. Emlékeznek ugye? Alig egy évvel ezelőtt, amikor a paripák, huszáraikkal a nyergükben, csatlakoztak a Giro d’Italia magyarországi szakaszához. A látványos produkció nemcsak a Legkreatívabb szurkolói aktivitás díjat érdemelte ki, de hatalmas érdeklődést is kiváltott, a többi között a Tour de Hongrie szervezőiből. Így nem csoda, hogy idén Martonvásár már a magyar kerékpárverseny útvonalában rajtvárosként mutatkozhatott be.

Május 18. Tornaszoba az iskolásoknak

A gyermekekbe fektetett források adják a jövőt. Értük élnek, dolgoznak a ma felnőttjei. Ennek jegyében Alapon több fejlesztést is átadtak egy füst alatt a kormány kiemelt projektjeként futó Magyar Falu programnak köszönhetően. Elkészült az iskolában a tornaszoba, a minibölcső pedig új tetőt kapott.

Május 20. Vármegyenap Dégen

A régi fényében tündöklő, impozáns dégi Festetics-kastély méltó választás volt az ünnepi alkalomra, az idei Vármegyenap és a hozzá kapcsolódó ünnepi közgyűlés megtartására, hiszen az épület egyik legnagyobb büszkesége Fejérnek. A vármegyéhez kötődő, itt munkálkodó kézművesek és termelők a legjobb portékáikat hozták el a neves napra, várva az érdeklődőket, és természetesen a vásárlókat is. Az ünnepi közgyűlésen adták át a díjakat, amelyekkel a vármegye közgyűlése a közösségért sokat tevő alkotók, dolgozók munkáját ismeri el minden évben.

Május 30. Botrányos szezonvég

Bennmaradt a Vidi, de nem tett érte sokat. A fehérvári játékosok örültek, hogy elérték céljukat, de nem lehetnek büszkék. Kis túlzással a kaput sem találta el a Mol Fehérvár FC a Vasas elleni utolsó, 33. fordulóbeli összecsapásán, mégis pontot szerzett, s továbbra is tagja maradt a labdarúgó NB I-nek, az OTP Bank Ligának.

Május 31. A ligetben nagyszerű!

Civil nap főzőversennyel és gyermeknap vidámparkkal. A hagyományos civil nap és a városi főzőverseny a Batthyány ligetben zajlott, a fő szervezők (az önkormányzat és az Összhang egyesület) Polgárdi legjobb gulyását keresték. A gasztronómiai megmérettetésre 27 csapat nevezett. A dobogósoknak „autentikus” fakanál és az alkalomra készült kötény is dukált. A felnőttek után a gyermeknapi délután az aprónépet kényeztette a ligetben.

Stopira és Kodro – Stopira arca árulkodó: borzasztó helyzetben volt a Mol Fehérvár FC
Fotó: Dömötör Csaba

Június 2. Megújul a közvilágítás

Az idei évben lecserélik a korszerűtlen közvilágítás szinte teljes egészét Székesfehérváron. A munkálatokat pár napja megkezdték, szerdán a Tóvárosi lakónegyedben zajlott a led alapú lámpatestek felhelyezése. Jelentős, mintegy 60 százalékos megtakarítást vár a város az energiatakarékos lámpatestek cseréjétől.

Június 5. Az országrablás napja

Az Országzászló Védnöki Testület szólított helyszínre mindenkit Székesfehérváron, hogy emlékezzék a gyalázatos trianoni döntés aláírásának 103. évfordulóján. Az öt évvel ezelőtt megújult, felavatott Országzászló téren a többiek között Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester helyezte el az emlékezés virágait.

Június 10. Sághy Tamás lett az Év színésze

Sághy Tamás, a Vörösmarty Színház színésze lett a Fejér Megyei Hírlap nyomtatott és online felületén beérkezett, összesített szavazatok alapján az Év színésze a vármegyében. Az elismerést az évadhirdető sajtótájékoztatón vette át a díjazott.

Június 12. Búcsút intett a gólvágó

Visszavonult az aktív futballtól a Vidi gólrekordere, Nikolics Nemanja. A 43-szoros magyar válogatott csatár a sóstói stadionban köszönt el labdarúgó pályafutásától. A Vidi mezében 117 bajnoki gólt szerzett, két időszakban is erősítette a fehérvári együttest. Nikolics Nemanja kétségtelenül a Videoton legendája lett.

Június 19. Falvédők akkor és most

Kellemes estét tölthettek el azok Vérteskozmán, akik részt vettek a Falvédők akkor és most című kiállítás megnyitóján, amelyen a régi, és a mai világban újra gondolt, hímzett textilek mellett megismerkedhettek a kiállításnak othont adó ház történetével is. Az egyik gerendába vésett dátum tanúsága szerint a régi parasztház éppen 180 esztendős az idén.

Június 20. Új kulturális tér nyílik

Még az idén megnyit Székesfehérváron, az egykori Köztársaság mozi helyén az Árpád-ház kutatóintézet, valamint a Nagyboldogasszony-bazilikát bemutató látogatóközpont és kőtár. Bejárást tartottak a város ikonikus épületében, amely alig néhány lépésre áll a Nemzeti Emlékhelytől

Június 23. A falu „ékszerdoboza”

Egy letűnt kor örök értékeire emlékeztet a kastély. Nádasdladány minden lakója „magáénak érzi” a Nádasdy-kastélyt, nincs olyan család, mely lenne méltán büszke arra, hogy lakókörnyezetében ilyen kiemelkedően szép műemlék található. Éppen ezért is öröm a számukra, hogy a kastély immár része a Fejér vármegyei értéktárnak.

Június 23. Új hulladékudvarok

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás programjának részeként készült el az elmúlt időszakban az a három új lakossági hulladékudvar, amelyek július 1-jétől nyílnak meg. Székesfehérváron, az Új Váralja soron, a Cerbona és a kenyérgyár üzeme mellett; Gárdonyban, a település Agárd felőli végén; Móron, a tűzoltóság mellett.

Június 28. Régiségek örök bűvöletében

„Pistukám! Nézz el hozzám, te biztosan találsz helyet a sok kacatnak!” Krizsanyik István polgárdi terciáján a kis házikó fala sajátos választóvonal. A falon innen minden eladó, a falon túl semmi! Miként lesz a szénből gyémánt? A régiséggyűjtő szerteágazó gyűjtőszenvedélyével folyton ezt kutatja.

A polgárdi gulyásfőző verseny első helyezettje a Profil 2002. Kft. különítménye, középen Nyikos László polgármester
Fotó: FMH-Archív / VVJ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában