In memoriam

2023.12.29. 15:14

Lukács László (1950–2023)

Letaglózott a híre, hogy elment tőlünk az etnográfus, néprajzkutató, a Szent István Király Múzeum muzeológusa, Lukács László, mindenki Laci bácsija.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: FMH-archív

Hitelesebb magyar néprajzkutatót nem hordott a Föld a hátán, és erről legékesebben az a csodálatos mezőföldi hang árulkodott. Többször adatott meg nekem, hogy televíziósan vagy újságba felvételt készíthettem Laci bácsival, és nemcsak a feledésbe ment népi szokások, nagyszerű történetek miatt, de a kedves, meseszép hangja miatt annyiszor éreztem, hogy meg kellene ölelni. Alapos, precíz ember hírében állt, aki soha nem ért kutatásai végére, hiszen ő is vallotta, minél többet ismerünk meg, annál többet kell még megtudni. Legutóbb egy sorozatban mesélt a Fejér Megyei Hírlap és a Feol olvasóinak Petőfi Fejér vármegyei történeteiről, szabályosan ittam ezeket a sztorikat. Az elsők közül való a Néprajzi pályamunkák Fejér megyéből című puha borítójú, 1978-ban kiadott könyve. Mivel is foglalkozott élete során a legtöbbet? Persze, hogy Fejérrel, mert a zámolyi legényt ide kötötte minden. Kutatta a mezőföldi tanyákat, a Káli-medencei házakat, a lebontott és örökre elsüllyesztett Palotavárost, de sokat tudhattunk meg tőle a Fejér vármegyei németségről, a céhes mesteremberekről, és kihez fordulhattunk volna, ha nem Lukács Laci bácsihoz, mikor a nép egykori szokásairól akartunk valamit megtudni karácsony táján, húsvét illatos napján vagy akár első szent királyunk ünnepén?
Emlékszem, mikor ajánlotta Petőfi-sorozatát, szinte csilingelt a hangja a telefonban, s már az első percben meggyőzött, mégis sorolta a nagy költő és családjának történeteit Ercsitől Adonyon át Fehérvárig. Egész életében úgy gondolkozott, hogy ami tudást ő megszerzett, azt kötelessége átadni az embereknek, hiszen még így is mennyi tudást vitt magával Laci bácsi. A végtelenül gazdag magyar néphagyományba szépen bútorozva elhelyezte Csokonait, Kossuthot.
2018-ban megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét a Fejér vármegyei díszpolgár. Amikor az egyetemet elvégezte, hívták más helyekre is dolgozni, de miért ment volna bárhova, ha egyszer ő mezőföldi, Fejér megyei? Az egyetemi utolsó előtti évben már hívták a fehérvári múzeumba dolgozni, és Laci bácsi ment is. Bár tanulhatott még Bécsben is, ösztöndíjas lehetett Németországban, de itthon maradt, és élete végéig szerves része volt a Szent István Király Múzeumnak.
Zámolyon született, ahol mindent megtalált, amire szüksége volt. Látott nagy gazdaságot, de találkozhatott a mezőföldi paraszttal is, ismerte a református és katolikus lelkészt. Fundamentumként vastagodott az első tizenöt év, s lett a magyar nép nagyszerű ismerője. De kőműves édesapja mellett érthető, hogy műemlékvédelmi szakmérnök is lett a műegyetemen.
Büszkeséggel tölt el, hogy hallgathattam Laci bácsit, hogy többször is megtisztelt történeteivel. Nagyon sajnálom, hogy az az ölelés nem történt meg. Isten óvjon, drága Laci bácsi, odaát!
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában