Frissen Fejérből

2023.12.16. 20:14

Különleges átadás Mezőkomáromban: falukarácsonnyal, idősköszöntéssel, emlékéremmel (galéria, videó)

Az 1962-ben épült művelődési ház nyílászárói még a helyiek szerint is rettenetes állapotban voltak, ezért jelent hatalmas örömöt a néhány éve elnyert és most "beérett" felújítási támogatás.

Szanyi-Nagy Judit

A település fiatalsága is műsort adott

Forrás: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Erre 28,6 millió forintot kapott az önkormányzat, ebből a tényleges kivitelezésre 26 millió forint maradt, mivel a projektmenedzselés, előkészítés  a tervezés szintén nagyobb összeget vitt el. Ha pedig összességében nézzük a felújítást – amely magába foglalja a nyílászárók cseréje mellett a nagyterem padlójának és a mosdóknak a megújulását is –, még nagyobb számot kapunk: 40 millió forintot költöttek az épületre.

– Ez a 40 millió forint azonban nem készpénzben értendő – részletezte Köő Péter polgármester –, hanem az önkormányzat saját munkájának díját takarja: bontottunk, rakodógéppel rakodtunk, murvát hordtunk, földet szedtünk ki, elbontottuk a mozigéptermet, a vizesblokkot pedig teljesen szétvertük. A településvezető hozzátette: – Ezek a most megvalósult elemek, de mint látható, egy külső festés, szigetelés, fűtéskorszerűsítés és a megrogyott hátsó fal újjáépítése még hiányzik. Így lenne teljes a felújítás, amelynek forrásához ugyancsak pályázni szeretnénk, erről is egyeztettünk ezúttal Varga Gábor országgyűlési képviselővel.

A csaknem 30 millió forintot még 2020-ban nyerték el, a kivitelezés pedig 2022-ben történt meg. A logisztika nem volt egyszerű: mivel az iskolában egy ideig nem volt fűtés, így a diákok és a tanárok a művelődési házban húzták meg magukat – emiatt értelemszerűen nem haladhattak a munkákkal. Részint ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy a hagyományos idősek napját és a falukarácsonyt összekötik a részlegesen felújított művelődési ház átadásával. Mi több: a december 16-ai, adventi-karácsonyi hangulatú eseményen a Mezőkomáromért Emlékérem díjazottját is kihirdették Csordás László személyében. 

A méltatás szerint Csordás László munkásságával éveken keresztül értékmegőrző tevékenységével szolgálta, szolgálja a közösséget, továbbá a település fejlesztésében, a társadalmi életben kiemelkedően hasznos munkát végzett. A kultúra, a művészet, a falu fejlesztése, valamint a műemlékvédelem területén a településen értéket növelő, kimagasló eredményeket ért el. 2012-ben például az Ízőrzők cím televíziós műsorban Mezőkomárom hagyományait mutatták be, ahol Kálmán Gyula fafaragó nyomdokaiban járó Csordás László igényes munkáit is bemutatták, és egy házias birkapaprikást is elkészített. 2013-ban a katolikus temetőben a ravatalozó melletti haranglábat saját kezűleg készítette el. 2014 óta az Aranyhegyi Orbán kör elnevezésű civil szervezet elnökeként tevékenykedik. A településen hagyománnyá vált Orbán-napi borversenyek megszervezése és lebonyolítása is az ő érdeme évek óta. A szervezet kulturális eseményein is aktívan részt vesz, a falunapi ételek elkészítésével, illetve anyagi támogatásával is. A település külterületein lévő dűlőutak javításában is részt vett, mellyel hozzájárult a település fejlesztéséhez. Az idei évben mind a katolikus, mind a református templomok bejárati ajtajainak teljes felújítását tűzte ki célul, melyeket szintén saját kezűleg, faragott technikával készít el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában