Olvad a hó

2023.12.24. 12:05

Két utcába már betört a víz! Várják az önkéntes segítőket!

December 24-én délelőtt a legtöbb családban már a szenteste előkészületei folynak, Zámolyon azonban többekre homozsáktöltés vár: árvízi készültség van a faluban, miután a település egyes részeit már elöntötte, de további utcákat fenyeget a Vértesből lefolyó olvadó hó.

Borsányi Bea

Forrás: Sallai Mihály közösségi oldala

A péntek éjjel és a szombaton lehullott nagyobb mennyiségű hó az enyhe időjárás miatt gyorsan olvadásnak indult. A zámolyiak szerencsétlenségére. Ugyanis a Burján-árok és a Császár-víz is a falu határába vezeti a Vértesből lefolyó vizet és veszélyezteti a Vasvári és a Petőfi utcai ingatlanokat. Sallai Mihály polgármester délelőtt 10 óra után élőben jelentkezett be a település közösségi oldalán és elmondta, már a helyszínen vannak a Vízügyi Igazgatóság szakemberei, a kialakult helyzet miatt pedig el kell rendelnie a vízügyi készültséget. Ez azt jelenti, hogy a közelgő szenteste ellenére is mozgósítania kell azokat, akiknek a faluban védelmi feladatai vannak.

Az árvízvédelemhez szükséges homokzsákok töltése, ahogy arról Sallai a feol.hu-nak beszámolt, már folyamatban van, a töltéshez az aprószemű kavics a gánti bányából érkezett. A zsákok azonban elfogytak, így továbbiakat kellett kérniük a katasztrófavédelemtől. Ezek töltéséhez, illetve a zsákok pakolásához kérnek segítséget és várják az önkénteseket – nem csak Zámolyról - a falu Gánt felőli végén, a focipályánál. A zsákokat az érintett terültre rakodógéppel szállítják, de aztán emberi erővel kell legalább egy méter magas falat építeni belőlük. Ezzel egyidőben a katasztrófavédelem átszivattyúzza azt a vizet, ami eddig bejutott a Petőfi és a Vasvári utcákba. Sajnos, tette hozzá Sallai, az időjárás előrejelzések szerint újabb csapadék is várható, ami tovább növeli a Vértesben olvadó hóból keletkező és a faluba befolyó víz mennyiségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában