Éjféli mise

2023.12.25. 11:49

"Jézus nem egy volt a sok-sok gyermek közül. Ő az egyetlen, az Isten fia"

Isten fia születését ünnepelni, Istennek hálát adni gyűltek össze, mint minden évben, így idén is a székesfehérvári katolikus hívek a Szent István- székesegyházban december 24-én éjfélkor.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„A gyermek születése csodálatos dolog, de még csodálatosabb Jézus születése, mert benne az Isten jelent meg közöttünk. De vajon fel tudjuk-e fedezni a közöttünk jelenlévő Istent?” – tette fel a kérdést mindjárt a szentmise elején a résztvevőket köszöntő gondolataiban Spányi Antal, megyéspüspök, aki aztán szentbeszédében kiemelte: „Krisztus születésének emlékére öltözik ünneplőbe szinte az egész világ, ám sokan vannak, akik szeretnék ezt az ünnepet a lényegétől megfosztani és pusztán csak valamiféle hangulattá tenni, valami olyanná, aminek nincsen történelmi gyökere és amelynek főleg nincs igazi, mély jelentése az ember életében.” A továbbiakban felidézte az a betlehemi éjszakát, amelyen Jézus megszületett, majd Jézus életéről beszélt. A születés kapcsán úgy fogalmazott, minden gyermek világrajötte csoda és különlegesen nagy ajándék a család számára. Ugyanakkor, mutatott rá, Jézus nem egy volt a sok-sok gyermek közül, ő az egyetlen, az Isten fia, akiben beteljesedett Isten ígérete. Ő a Megváltó, akire Ádám és Éva paradicsomból történt kiűzetése óta nemzedékek vártak, hogy megszabadítson minket a bűneinktől, ezáltal szabad utat biztosítson az Istenhez. Jézus élettörténetében, zárta gondolatait a megyéspüspök, pedig észre kell vegyük Isten emberek iránti szeretetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában