Lézerfény világítja meg az átkelő lábát

2023.12.08. 10:42

Intelligens gyalogátkelőhely a Zichy ligetnél

Több fehérvári zebránál is kialakítás alatt vannak az intelligens gyalogátkelőhelyek: ha gyalogos lép az úttestre, a négy kihelyezett oszlopon lévő fény villogni kezd, így az autósok jobban látják a gyalogost.

Házi Péter

Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

A legújabb ilyen biztonságos zebrát a Zichy liget és a belváros közti átvezető gyalogátkelőhelynél alakították ki, amely tegnap óta működik. Hasonló fejlesztés van folyamatban az Arany János iskolánál lévő átkelőnél is.

Az intelligens zebra egyébként teljes egészében fehérvári fejlesztésű, az első ilyet még 2021 októberében adták át a kórház Seregélyesi úti bejáratánál. Amint akkor írtuk, a rendszer fő célja, hogy felhívja az autósok figyelmét – kiváltképp sötétben vagy ködös, esős időben – a zebrán éppen áthaladó gyalogosra.  Amikor valaki rálép az úttestre, nemcsak a négy oszlopon lévő fény kezd el villogni, hanem az oszlopok aljából piros és zöld lézerfény indul el, amik pedig a cipő magasságában világítják meg az átkelő lábát.

Hasonló működik már a Hosszúsétatér és a Horvát István utca kereszteződésében lévő átkelőnél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában