Visszatekintő

2023.12.20. 07:00

Első negyedév: Szerencsehozó lencse – Hóvirágünnep – A békéhez erő kell! – Svéd kézben a Vidi

Mi történt a múlt évben, Fejér vármegyében? Hónapról hónapra, napról napra a Fejér Megyei Hírlap híradásaiból csemegéztünk.

V. Varga József

A százötvenezredik látogató Nádasdladányban, a Nádasdy-kastélyban

Fotó: FMH-Archív / NN

Január 16. A képlet: test és lélek

A dégi származású Verebics Katalin festőművész napjaink egyik kiemelkedő kortárs alkotója. Művészetét egy nemrég megjelent könyvben mutatják be (Nátyi Róbert: Verebics Katalin), mely sikerlistára is felkerült. A művész képeinek leggyakoribb főszereplője az emberi, főleg a női test, leginkább a maga kendőzetlenségében. Ugyanakkor a képlet nem ilyen egyszerű, a művek sokszor lelki folyamatokra utalnak, azok kivetülései.

Január 18. Emléktáblát avattak

Román Károly irodalmár, pedagógus idén lenne 90 éves. Tavaly év végén addig nem publikált, válogatott szépirodalmi szövegeiből jelent meg egy kötet, január 16-án pedig emléktáblát avattak a tiszteletére a megyeszékhelyen. A tanár úr évtizedeken át tanított magyart és történelmet a Vasvári Pál Gimnáziumban. A Vörösmarty Társaság alapító tagjaként erősen kötődött a fehérvári szervezethez.

Január 23. A hangok aranypora imádsággá összeállt

„Szobájában föl-alá jár / Kölcsey a hideg éjben. / S ekkor előgyöngyöz a szó: / ’áldd meg… jó kedvvel, bőséggel’. „

Káliz Sajtos József: Ajkunkon a Szent Igével – a Himnusz 200. évfordulóján –

Január 26. Az ország nem csak Budapest

A vidéki városok szépségét, fontosságát és a jó magyar bort emelte ki fehérvári látogatása kapcsán Paul Fox, az Egyesület Királyság magyarországi nagykövete. Paul Fox magyar nyelven ezt mondta: – Székesfehérvár nagyon szép és történelmi város. Fontos, hogy eljussak minél több olyan településre, mint Fehérvár, mert ez Magyarország, nem csak Budapest.

Január 27. Sárszentmihályi üzemlátogatáson

Az első vonalból figyelhették meg a fehérvári gimnazisták, mennyi izgalmas lehetőség vár rájuk egy Fejér vármegyei nagyvállalatnál. A sárszentmihályi székhelyű Masterplast pályaorientációs napján a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai ízelítőt kaptak a gyártás, a beszerzés, a marketing és az értékesítés területével kapcsolatban.

Elverték a tyúkokat, bekormoztak mindenkit, megitták a pálinkát Mohán
Fotó: FMH-Archív / FG

Február 2. Különleges helyen különleges beruházás

Különlegesnek számító két beruházási helyszínen tartott szemlét Soltész Miklós államtitkár és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. Közös kapcsolódási pont, hogy mindkét ingatlanban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működik, mint tulajdonos. Bejelentették: Bicskén, a volt menekülttábor helyén egészségügyi elosztó központ készül, az agárdi Tóparti Szakambulancia mellett pedig vízisporteszközök készítésére képeznek szakembereket a megújult környezettben.

Február 13. Farsangi táncház a Táncházban

Farsangi táncházat tartott az Alba Regia Táncegyüttes „Hallod pajtás, itt a farsang…” címmel Fehérváron, a Malom utcai Táncházban. Az alkalmak része mindig a kicsik kézműves-foglalkozása, a népi gyermekjátszó, valamint a tánctanítás a zenés, táncos mulatsággal, kicsik és nagyok táncházával. A házigazdája Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyesület művészeti menedzsere.

Február 14. Hóvirágünnep Alcsútdobozon

A pompás hóvirágok kidugták fejüket az avarból. Ma már tilos hozzájuk nyúlni, szigorúan védettek országszerte, különösen az alcsúti arborétumban óvják mind a hét faj huszonnégy fajtáját. A megújuló természet minden évben más és más, de a természet szerelmesei minden évben ugyanúgy örülnek a „hóvirágzásnak”.

Február 15. A rendőrök új „otthona” Sárbogárdon

A korszerű épület jelképes kulcsát Kovács Ferenc rendőr ezredes, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság vezetője vette át. Sok évtized után kapott új „otthont” a 12 településen szolgálatot teljesítő rendőrség. A több mint 1200 négyzetméter alapterületű komplexum összköltsége meghaladta a 2,5 milliárd forintot, az épületben 137 helyiséget alakítottak ki.

Február 20. Választás, két településen

Időközi önkormányzati választást tartottak két vármegyei településen. Hantoson a korábbi polgármester, Kovácsné Kardos Valéria tavaly novemberben elhunyt, Szabadegyházán pedig a képviselő-testület tavaly november 17-én döntött a feloszlásáról. Hantoson a voksolók Fischer Józsefet választották polgármesternek. Szabadegyházán Csanádi Zoltán lett a polgármester, települési képviselő pedig Druhapolcsik János, Erdélyi József, Hallósy Miklós, Rátkai Tamás, Szabóné László Magdolna és Tóth László.

Február 22. Elverték a tyúkokat, bekormoztak mindenkit

Iskolások százai szálltak le a konvojban érkező autóbuszokról Moha központjában, ahol idén is megtartották a hagyományőrző tikverőzést. A szokást újjáélesztő, negyven éve elhunyt Pesovár Ferenc néprajzkutatóra is emlékeztek. A gyerekek a felnőtt érdeklődőkkel közösen a faluház udvarára igyekeztek. A hagyományőrzők elverték a tyúkokat, bekormoztak mindenkit, megitták a pálinkát…

Orbán Viktor miniszterelnök Székesfehérváron tájékozódott a Magyar Honvédség védelmi képességeiről
Fotó: Fischer Zoltán

Március 3. A legélhetőbb városok között

A KSH nyilvánosságra hozott adatai szerint Fejér vármegye székhelye a legélhetőbb városok közé tartozik. A városokat három szempont alapján vizsgálták: gazdasági, környezeti és társadalmi. A legjobban teljesítő városok a tanulmány szerint Győr és Veszprém. Székesfehérvár nyolcadik a sorban, az egyik legjobban fejlődő iparváros a Dunántúlon. Az egy főre jutó nettó jövedelem 1 723 197 forint, mellyel lepipálják a többi várost.

Március 7. A békéhez erő kell!

„Látogatás a székesfehérvári laktanyában. Mi, magyarok a béke pártján állunk, de a puskaport szárazon tartjuk!” – ezeket a sorokat tette közzé közösségi oldalán Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor Fehérváron a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveleti Vezetési Irányító Központnál tájékozódott a Magyar Honvédség védelmi képességeiről.

Március 10. Az Év embere, az Év sportolói

A Fejér Megyei Hírlap és a feol.hu olvasói szavazataikkal döntöttek az Év embere és az Év sportolói díjakról. Az Év embere Örsi Ferenc ipari formatervező lett. A 2022-es Év sportolója díj nyertesei: a Mol Fehérvár FC NB I-be jutó női labdarúgócsapata, a Hydro Fehérvár AV19 ICEHL-döntőt vívó jégkorongegyüttese, Nagy Evelin, a Fehérvár KSE ökölvívója és Dévay Márk, a Trion SE válogatott triatlonosa.

Március 13. Halálos kimenetelű tömegbaleset

Az M1-es autópálya 26. kilométerénél (Mány térségében) 5 kamion és 37 autó ütközött össze március 11-én délután egy heves porátfúvás miatt, amely hirtelen csökkentette a látási viszonyokat. A tömegbalesetben egy 44 éves férfi életét vesztette, holttestét egy kiégett személyautó roncsai alatt találták meg. A mentők 39 sérültet vittek kórházba, közöttük 10 gyermeket.

Március 16. Svéd kézben a Vidi

A Mol Fehérvár FC bejelentette, hogy Bartosz Grzelak lesz az új vezetőedzője a labdarúgócsapatnak. A 44 éves svéd szakemberre vár a feladat, hogy benn tartsa a Vidit az NB I-ben.

Március 22. Fejér épített örökségei

Sorozatunk nyomán, az online felületünkre érkezett olvasói szavazatok alapján kiderült: mi lett Fejér épített öröksége. A következő sorrend alakult ki: 1. Sárbogárd: zsinagóga. 2. Mezőszentgyörgy: református templom. 3. Székesfehérvár: nemzeti emlékhely. 4. Gánt: Mária-kápolna. 5. Csókakő: vár. 6. Nádasdladány: Nádasdy-kastély. 7. Csór: katolikus templom.

Március 27. Kovács István Nyuszi-futása

Kovács István futónagykövet megkeresése megfelelő partnerre talált Soós Tamás testnevelő tanár személyében. Az úrhidai pedagógus rövid idő alatt megszervezte, hogy a település két gyermekintézménye csatlakozzon a mezőfalvi hosszútávfutó 27. Nyuszi-futásához, komplex egészség- és környezetvédő programjához.

Március 29. Negyed évszázad Isten szolgálatában

Spányi Antal püspökké szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron. A megyés püspök két évtizede került a városba, azóta vallja: az „együtt dolgozás” az, ami előre viszi a közösségeket.

Halálos kimenetelű tömegbaleset történt az M1-es autópálya 26. kilométerénél
Fotó: Lakatos Péter / MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában